CrysSoft Literatisia - Istorie - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Pan Wołodyjowsky - Henryk Sienkiewicz
Editura Garamond,
     Èšara arde È™i baba se piaptănă! Cam acesta este mesajul transmis de către Henryk Sienkiewicz în cel de al treilea volum al trilogiei sale închinat vremurilor bune din istoria Poloniei. Noroc cu o mână de viteji, care prin eforturi supraomeneÈ™ti reuÈ™esc să oprească înaintarea puhoiului otoman.
     Din prea mult entuziasm, pentru a-i trezi din amorÈ›eala cei cuprinse pe contemporani, Henryk Sienkiewicz ajustează puÈ›in istoria în favoarea eroilor romanelor sale. Acest lucru îi aduce pe de o parte onoruri, dar È™i o mulÈ›ime de critici din partea specialiÈ™tilor, motiv pentru care în acest volum se îndepărtează mai puÈ›in de la cursul istoriei. Prin urmare, deÈ™i vitejeÈ™ti, faptele nu mai au întotdeauna finalul fericit. De', viaÈ›a nu e numai lapte È™i miere.
     Un alt factor care influenÅ£ează acest roman este moartea soÈ›iei autorului, care-l aruncă pe acesta în melancolie. Cel puÈ›in în prima treime a romanului, faptele vitejeÈ™ti sălășuiesc mai mult în amintiri, iar dramele personale È™i poveÈ™tile de amor umplu paginile.
     Dacă pe Skrzetuski, eroul primului roman din trilogie, îl regăsim aici fericit È™i cu o droaie de copii, WoÅ‚odyjowsky apare ca un personaj doborât de necazul morÈ›ii bruÈ™te a logodnicei sale, retras la o mănăstire cu gândul de a-È™i închina restul vieÈ›ii Domului. Noroc cu jupân Zagloba care, ca de obicei, aduce lucrurile pe făgaÈ™ul normal prin vicleÈ™ugurile sale: îl ademeneÈ™te în afara mănăstirii, îl îmbată È™i îl aruncă în braÈ›ele unei femei. Chiar dacă planurile de însurătoare nu ies de la început, precum unse, pe parcurs, WoÅ‚odyjowsky își găseÈ™te aleasa inimii în "haiducelul" Basia. ÃŽntre cei doi se înfiripă o dragoste atât de mare că numai moartea îi va mai despărÈ›i...
     Noua familie se mută la Chreptiów, o garnizoană de graniță, unde, cu câteva sute de oÈ™teni aflaÈ›i în subordine, aduc liniÈ™tea È›inuturilor din zonă. Aici încep poveÈ™tile la gura focului în stilul lui Sadoveanu, dar nu despre vânătoare È™i peisaje mioritice, ci despre întâmplări din robie de la turci È™i tătari.
     ÃŽncet, încet autorul scapă de melancolia de la începutul romanului È™i apare acÈ›iunea în toată splendoarea ei: trădări, crime, violuri, jafuri, tâlhari, răpiri, culminând cu atacul oastei otomane asupra cetății Kamieniec.
     ÃŽn carte este descrisă È™i o incursiune a trupelor polone în Moldova: un teritoriu cam sălbatic, împânzit de codrii È™i controlat de turci... hmmm. Mă rog, fiecare cu istoria È™i orgoliile lui. (Vorbim despre anii 1670...)
     DeÈ™i prima parte a fost puÈ›in cam plictisitoare, partea a doua a romanului l-a adus în scenă pe adevăratul Henryk Sienkiewicz, un scriitor de marcă, nu doar al Poloniei, ci al întregii omeniri. Pentru acest lucru îi acord romanului nota 4,4.
Crystian   
 
 
Prin foc și sabie - Henryk Sienkiewicz
Editura Garamond,
     1647. Moldova prospera sub domnia lui Vasile Lupu. La fel È™i Polonia cu care avea strânse relaÈ›ii comerciale. Prin urmare, nu este de mirare să dai de moldoveni la tot pasul prin Polonia.
     Apoi a început războiul civil - la polonezi, desigur. Cazacii s-au ridicat împotriva leÈ™ilor, sub conducerea lui Bohdan Chmielnicki. La noi se numeau răscoale È™i erau împotriva boierilor, dar maestrul Sienkiewicz răstoarnă situaÈ›ia È™i îi prezintă pe zaporojeni ca fiind cei care au pornit un război civil nedrept împotriva È™leahtnicilor unindu-se cu tătarii pentru a pârjoli È›ara de dincolo de Nistru, actuala Ucraina.
     De fapt acesta a fost È™i principala critică adusă romanului: din dorinÈ›a de a readuce în mintea polonezilor, trecutul glorios al războinicilor, Sienkiewicz a modificat pe ici pe colo faptele istorice È™i a creat o serie de eroi, cu caracteristici ce întrec oamenii de rând.
     Cel mai important dintre aceÈ™tia este porucinicul Skrzetuski, personajul principal, care trece prin încercări deosebite de-a lungul întregului roman, pentru apărarea patriei È™i pentru recuperarea iubitei lui, cneaghina Helena, din mâna sălbaticului Bohun. Din păcate, este È™i uÈ™or melancolic, căzând grav bolnav ori de câte ori jupâniÈ›a Helena părea dispărută pentru totdeauna în mâinile răsculaÈ›ilor sau a lui Bohun.
     Regăsim È™i personaje pitoreÈ™ti, precum lunganul Longinus "Rupe-glugă", al cărui scop era să taie trei capete deodată, cu paloÈ™ul lui imens, pentru a-È™i cinsti strămoÈ™ii È™i jupân Zagloba, care prin isteÈ›imea lui a salvat-o în mai multe rânduri pe Helena.
     Lăsând la o parte interpretarea faptelor istorice, ce m-a frapat în tot acest conflict a fost multitudinea de străini ce luau parte la lupte. ÃŽn general mercenari plătiÈ›i, aceÈ™tia erau nemÈ›i, lituanieni, tătari, moldoveni de partea polonezilor È™i iar tătari, rusini È™i otomani de partea cazacilor. Parcă cel mai mult fugeau de război tocmai polonezii care ar fi trebui să-È™i apere patria. Organizarea statală a Poloniei, în care fiecare magnat avea propria lui oaste făcea lucrurile mult mai complicate, față de țările române.
     Să omori cât mai mulÈ›i duÈ™mani era la mare cinste, de prizonieri nici nu putea fi vorba, sate întregi È™i cetăți erau culcate la pământ de pârjol, cei care scăpau vii erau duÈ™i în robie la tătari, spânzuraÈ›i, violuri, pruncucideri, jafuri, erau niÈ™te lucruri atât de obiÈ™nuite încât azi te înfiori numai la gândul că aÈ™a ceva putea să existe în realitate.
     ÃŽn schimb războiaiele erau ca la carte: se puneau oÈ™tile față în față, începea apoi harÈ›ul între cei mai viteji din ambele tabere, apoi năvăleau una împotriva celeilalte. NemÈ›ii, supravieÈ›uitori ai războiului de 30 de ani, erau cei mai tari È™i mai organizaÈ›i, iar, interesant, turcii cei mai slabi. Mi-aduce în minte jocurile pe calculator. Până È™i preoÈ›ii È™i vrăjitoarele aveau rolul lor.
     O carte excepÈ›ională, care alături de Quo Vadis mi-au scos la iveală un scriitor desăvârÈ™it în persoana lui Henryk Sienkiewicz, motiv pentru care îi acord nota 4,8.
Crystian   
Pagina anterioară   

eXTReMe Tracker