CrysSoft Literatisia - Poliţiste - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Dreptate fără lege - Edgar Wallace
Editura Crime Scene Publishing, 2009
     Un roman poliÈ›ist atipic, care l-a făcut celebru pe Edgar Wallace. Dacă romanul poliÈ›ist clasic caută criminalii de-a lungul paginilor sale, în Dreptate Fără Lege participăm încă de la început la plănuirea asasinatului împreună cu cei patru făptaÈ™i... pardon justiÈ›iari.
     Ceea ce îi mobilizează pe aceÈ™tia în planul lor mârÈ™av este decizia ministrului de externe al Angliei de a emite o lege care să permită extrădarea infractorilor în țările lor de baÈ™tină. Printre cei afectaÈ›i de această lege s-ar afla È™i Manuel Garcia, un cap al rezistenÈ›ei spaniole din exil.
     Cei patru justiÈ›iari își propun să facă tot posibilul să împiedice promulgarea acestei legi, iar în caz de eÈ™ec să-l ucidă pe iniÈ›iatorul acesteia, adică pe ministrul de externe al Angliei. De-a lungul romanului aflăm că ei nu sunt la prima ispravă de acest fel. Au mai omorât È™i alÈ›i oameni de vază pentru că aceÈ™tia s-au dovedit a fi prea lacomi sau își urmăreau interesele proprii în detrimentul celorlalÈ›i.
     AtracÈ›ia cărÈ›ii o constituie faptul că întreaga Londră ajunge să fie implicată în această poveste, fiecare cetățean fiind în căutarea misterioÈ™ilor justiÈ›iari. AceÈ™tia însă își văd nestingheriÈ›i de plan È™i plaseasă inclusiv o bombă în parlament pentru a convinge autoritățile că nu este doar o simplă glumă.
     Se ajunge până acolo încât, la ora la care justiÈ›iarii i-au prezis moartea, ministrul de externe este închis singur în biroul său, păzit de o armată de poliÈ›iÈ™ti. Vor reuÈ™i oare aceÈ™tia să-l apere? ÃŽi vor prinde oare pe cei patru criminali?
     AflaÈ›i dacă poate fi învins întregul sistem de apărare londonez, în cartea lui Edgar Wallace, căreia îi acord nota 4 pentru un roman poliÈ›ist foarte bine scris. Păcat că s-a terminat atât repede.
     Pentru cei care nu mai găsiÈ›i acest roman distribuit împreună cu revista Flacăra, vă recomand cartea Vrăjitorul, cel mai renumit thriller al lui Edgar Wallace, pe care, cu puÈ›in noroc, îl mai găsiÈ›i de vânzare la magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
 
 
O tragedie americană - Theodore Dreiser
Editura Minerva, 1973
     Apărut în colecÈ›ia Biblioteca pentru toÈ›i, romanul lui Dreiser urmăreÈ™te destinul tragic al unui tânăr american, Clyde Griffiths. Născut într-o familie de predicatori, ce cântau pe străzi pentru a strânge banii necesari întreÈ›inerii unei misiuni creÈ™tină (un fel de cerÈ™etorie mascată), acesta încearcă pe tot parcursul vieÈ›ii sale să scape de destinul tragic pe care i la urzit soarta È™i să ajungă la bogăția simbolizată de unchiul acestuia, un mare fabricant de gulere pentru cămăși.
     Caracterul slab È™i needucat în ale vieÈ›ii, pe de o parte, È™i farmecul personal înnăscut, pe de alta, îl împinge uÈ™or în tot felul de încurcături având la baza aventuri amoroase. IubeÈ™te uÈ™or È™i uită aparent uÈ™or. Fetele profită de naivitatea lui È™i-l împing spre tot felul de lucruri necugetate.
     Cititorul este uÈ™or, uÈ™or prins în dilemă: este Clyde vinovat de ceea i se întâmplă sau este doar un învins al sorÈ›ii, bătut de vânt spre nenorociri. Este el copilul care nu ascultă de îndrumările înÈ›elepte ale părinÈ›ilor È™i ale societății sau este victima ce luptă să scape de principiile mărginite ale timpurilor lui?
     Vedem în O tragedie americană o altă Americă față de aceea a eroilor din filmele hollywood-iene. Nu este o È›ară în care omul este liber să facă ce doreÈ™te, ci o È›ară care a copiat întru-totul modelele vechii Europe. Societatea îi marginalizează pe cei săraci È™i îi acceptă în cercurile înalte doar pe cei înstăriÈ›i. Procesele sunt influenÈ›ate de apartenenÈ›a la anumite partide politice È™i de apropiatele alegeri, iar juraÈ›ii ascultă vocea străzii È™i nu cea a raÈ›iunii.
     Nu degeaba Dreser a fost acuzat de afinități comuniste iar romanele sale au fost publicate cu greu în Statele Unite unde editurile aparÈ›iuneau conservatorilor È™i puritanilor.
     Un roman-frescă al Americii, o carte tragică, inspirată se pare dintr-o crimă banală, dar care loveÈ™te adânc în visul American È™i în miÈ™cările religioase. PuÈ›in parcă prea lungă (poate e È™i normal, pentru a-È™i atinge scopul), ultimul volum din cele trei l-am parcurs cu sufletul la gură È™i încercam È™i eu să-mi dau seama, raÈ›ional, dacă Clyde a fost sau nu un criminal.
     Vă invit să citiÈ›i o mare capodoperă a începutului de secol XX, È™i îi acord nota 4,5. Din aceeaÈ™i epocă vă recomand È™i CaracatiÈ›a lui Frank Norris, pe care o găsiÈ›i în magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker