CrysSoft Literatisia - Clasici - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Dragostra nu moare - Maitreyi Devi
Editura Amaltea, 1999
     ÃŽn anul 1928 Mircea Eliade primeÈ™te o bursă de studii în India din partea Maharajahului de Kassimbazar, un "miliardar hotărât să-È™i risipească averea" prin "pomana dirijată È™i crearea unui birou de împărÈ›it ajutoare pentru oamenii de È™tiință". Despre călătoria până în India È™i primele lui impresii despre acestă È›ară puteÈ›i citi mai multe în volumul Biblioteca Maharajahului apărut la Editura Garamond.
     Spre sfârÈ™itul anului 1929, după ce suferă de malarie È™i este internat într-un spital local, Mircea Eliade se mută în casa lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, decan al Universității din Calcutta. Aici o întâlneÈ™te pe Maitreyi, fiica filosofului pe care o priveÈ™te la început ca pe o curiozitate orientală, dar cu timpul între cei doi se naÈ™te o dragoste profundă. Din păcate, conflictele culturale duc la despărÈ›irea forÈ›ată a celor doi, la 30 septembrie 1930.
     ÃŽn anul 1934, Eliade publică cartea cu titlul
Maitreyi, în care relatează povestea de dragoste trăită, puțin stilizată și cu un final modificat pentru a crește intensitatea trăirilor și valoarea literară.
     DeÈ™i, în decursul anilor aude zvonuri că s-ar fi scris o carte cu È™i despre ea, abia în 1972 Maitreyi Devi află până unde a mers Mircea Eliade cu detaliile (sau cu imaginaÈ›ia) È™i se hotărăște să dea o replică scriind propria sa versiune a întâmplărilor în
Dragostea nu moare, Na Hanyate în Bengali.
     Vă recomand să citiÈ›i toate cele trei cărÈ›i în ordinea apariÈ›iei lor, pentru a descoperi pas cu pas, povestea de dragoste È™i urmările ei, pentru că în Dragostea nu moare, anul 1930 nu ocupă decât prima parte. Următoarele trei părÈ›i prezintă continuarea, amprenta pe care dragostea lui Mircea Eliade a lăsat-o asupra lui Maitreyi. O să rămâneÈ›i surprinÈ™i mai întâi de diferenÈ›ele de abordare dintre cele două cărÈ›i. AceeaÈ™i poveste, aceleaÈ™i întâmplări, dar văzute din unghiuri total diferite. Iar sfârÈ™itul... e total neaÈ™teptat. (AtenÈ›ie, È™i Maitreyi l-a modificat, dar reflectă realitatea, fiind scris cu ajutorul simbolurilor, ne spune ea mai târziu într-un interviu.)
     Adevărul despre povestea de dragoste dintre cei doi mari scriitori... se află probabil prins undeva la mijloc È™i poate fi citit printre rânduri.
     Mi-au plăcut mult toate cele trei cărÈ›i È™i le-am citit cu sufletul la gură. Un singur lucru m-a supărat la
Dragostea nu moare: faptul că nu toți termenii bengalezi sunt traduși în glosarul de la sfârșitul cărții, motiv pentru care îi acord doar nota 4,5.
Crystian   
 
 
Crimă și pedeapsă - F. M. Dostoievski
Editura RAO International Publishing Company, 1995
     ÃŽn Crimă È™i pedeapsă ne regăsim în faÈ›a unei drame mistice, în care tremurăm pentru sufletul personajului principal, Raskolnikov, un tânăr venit la Petersburg pentru a studia la Universitate, pe la 1800 È™i ceva.
     Aici el intră în contact cu idei avangardiste pentru Rusia acelor timpuri, iar una anume pune stăpânire pe el într-atât încât îi întunecă minÈ›ile: ideea că oamenii sunt de două feluri, genii È™i idioÈ›ii, sau oameni de rând care nu au puterea de a se ridica deasupra celorlalÈ›i. El realizează că se află printre cei de jos, că viaÈ›a lui va fi veÈ™nic una mizerabilă dacă urmează tiparele societății în care trăieÈ™te. Degeaba va termina facultatea, că până va ajunge È™i el la o oarecare stare, mama lui se va fi stins demult, iar sora lui se va fi căsătorit cu un om care va profita de sărăcia ei pentru a o face sclavă.
     Pentru toate aceste lucruri îl doare sufletul È™i depresia pune stăpânire pe el, iar odată cu aceasta È™i gândurile negre. Treptat își dă seama că toÈ›i oamenii mari din istorie (vezi Napoleon), au trebuit să calce peste oamenii de rând, să ucidă pentru a ajunge pe culmile istoriei È™i pentru a fi apreciaÈ›i mai apoi pentru geniul lor. Prin urmare o crimă care să-l ajute să salte înainte nu ar fi nimic rău. ÃŽn mintea lui, raÈ›iunea È™i judecata, după cum spune Dostoievski, ia locul vieÈ›ii.
     Pradă îi cade o bătrână cămătăreasă, pe care o ucide cu toporul È™i sora acesteia care îl surprinde asupra faptei. Dar mintea lui Raskolnikov este deja prea bolnavă pentru a-È™i duce planul până la capăt È™i se alege doar cu câteva obiecte de o mai mică valoare. Norocul însă îl fereÈ™te de martori, iar poliÈ›ia nu are nici un indiciu despre el. Urmează un joc de a È™oarecele È™i pisica între Raskolnikov È™i Zametov, omul legii, care îl bănuieÈ™te, dar nu-l poate dovedi.
     Pe de altă parte credinÈ›a că este un om ales îl face să-È™i dăruiască È™i ultimii bănuÈ›i unor năpăstuiÈ›i ai sorÈ›ii, să ia apărarea acestora È™i să-È™i bată joc de regulile societății petersburgheze È™i de parveniÈ›ii acesteia.
     Un roman tragic, dar plin de viață, care te poartă în atmosfera oraÈ™elor ruseÈ™ti de la 1800, o lectură plăcută, dar care trezeÈ™te în cititor o mulÈ›ime de întrebări, pe un fond de suspans continuu, căruia îi acord nota 4,9.
Crystian   
   Pagina următoare

eXTReMe Tracker