CrysSoft Literatisia - Poliţiste - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Aventurile echipajului Dox - Cutremur la Yokohama - Peter Gontran
Editura Marist, 2004
     Ceea ce îmi place la această serie, sunt informaÈ›iile pe care le descoperi despre diverse locuri È™i animale. Ele se împletesc armonios în firul povestirii, dar apar È™i ca mici suplimente la începutul È™i la sfârÅŸitul cărÈ›ii. Poate că povestea detectivilor o uiÈ›i, bombardat de atâtea È™i atâtea cazuri pe care le citeÈ™ti, le auzi sau le vezi la È™tiri sau în filme. Dar aceste informaÈ›ii de cultură generală îți revin mereu în amintire, prin farmecul È™i ineditul lor.
     È˜tiaÈ›i de exemplu că pe„ștele fugu produce o otravă care administrată unei persoane cauzează o paralizie totală. Persoana devine asemeni unui cadavru, deÈ™i este perfect conÈ™tientă. Ce plăcere poÈ›i simÈ›i când te îndrepÈ›i spre un crematoriu în starea asta... brrrr...
     Eroii noÈ™trii Farrow, Bertram È™i Pongo au ajuns în acestă situaÈ›ie neplăcută. Dar până să ajungă în situaÈ›ia asta, ne-au făcut cunoÈ™tință cu Japonia, în călătoria lor spre Yokohama. Au fost chemaÈ›i acolo de ataÈ™atul naval al coroanei în Extremul Orient, lordul Caraval, care le-a È™i sponsorizat substanÈ›ial călătoria.
     I-a chemat pe celebrii detectivi pentru a dezlega un misterul morÈ›ii subite a nepoatei sale... È™i a reapariÈ›iei sale. Poate părea o coincidență, o persoană care seamănă foarte mult cu nepoata, aÈ›i putea spune. La fel s-a gândit È™i lordul Caraval. ÃŽnsă persoanele care au văzut-o o cunoÈ™teau mult prea bine pentru a cădea în plasa unei asemenea confuzii. S-a mai adăugat È™i un telefon disperat primit de lord direct de la nepoată.
     Micul grup de detectivi este rapid copleÈ™it de duÈ™mani necunoscuÈ›i, care le administrează otrava mai sus amintită. Lucrurile încep să o ia razna, interesele ascunse încep să iasă la suprafață, iar elementele negative atacă furibunde.
     Cutremurului din Yokohama îi acord nota 3,5 mai mult pentru informaÈ›iile oferite. Pentru că autorul a vrut să introducă mai mult dramatism în carte, povestea devine simplă È™i previzibilă. ÃŽnsă per ansamblu o recomand cu căldură pentru o lectură plăcută de două-trei ore.
Crystian   
 
 
Åžtafeta - Rodica Ojog-BraÅŸoveanu
Editura Albatros, 1981
     Un roman poliÅ£ist atipic: pe tot parcursul romanului echipa de "miliÈ›ieni" asistă practic neputincioasă la desfășurarea evenimentelor, deÈ™i răscolesc BucureÈ™tiul, în căutarea unei bombe.
     Totul începe când Andrei Gogan, privilegiat al soartei pe post de gestionar la magazinul de obiecte de artă, Artex, se hotărăște să-È™i arunce în aer magazinul în noaptea de revelion. Dacă nu v-aÈ›i prins încă, acÈ›iunea se întâmpla pe vremea comuniÈ™tilor, când toate erau ale poporului, deci È™i magazinul. Prin urmare mare pagubă nu era, atâta tot că prin acestă metodă inedită scăpa de un control de la procuratură care ar fi descoperit mari lipsuri din gestiune.
     Apare în scenă o altă privilegiată a soartei, reprezentată a burgheziei decăzute, Corina, o întreÈ›inută cu fiÈ›e, amanta lui Andrei Gogan, cea care i-a dat o mână de ajutor la furtul din avutul naÈ›ional. Pusă în faÈ›a inevitabilului sfârÈ™it al traiului îndestulat, ea se lasă convinsă să plaseze bomba, ascunsă într-un casetofon, în magazinul Artex.
     Cum însă, pe vremea aceea un casetofon era un lucru de mare valoare, mai ales într-o noapte de revelion, supraveghetorul Ionel Florea ia cu el casetofonul, "uitat" în magazin de numita Corina.
     Din păcate, Corina vede cum Ionel Florea se urcă într-un taxi cu casetofonul "prelucrat", È™i de aici începe nebunia: Corina se sperie la gândul că poate deveni părtașă la o crimă È™i intră într-o criză de nervi; Andrei Gogan încearcă să o omoare pentru a scăpa de ea; intervine miliÈ›ia care o salvează pe Corina È™i de la care află întreaga târășenie.
     Cazul ajunge în regim de urgență la colonelul DăneÈ›, care nu încetează nici o secundă să se mai mire de năravurile tinerilor din ziua de astăzi, expuse în special în noaptea de trecere dintre ani. Acesta își adună de urgență colectivul È™i pleacă în urmărirea celor două fire: a bombei din casetofon È™i a lui Andrei Gogan.
     È˜i dau repede de Ionel Florea, dar... acesta uitase casetofonul pe drum, în taxi. Și cum pe vremea aceea staÈ›iile în taxiuri erau È™i ele lucruri rare... Găsesc apoi taxiul, dar nu È™i casetofonul care ajunsese în posesia unor pensionari... a fiului acestora... È™i È™tafeta continuă tot aÈ™a, sub ochii neputincioÈ™i ai miliÈ›ienilor, până la sfârÈ™itul cărÈ›ii. Adică până dimineaÈ›a devreme, când se ajunge într-un autocar plin cu copii. Iar ceasul bombei ticăie...
     ÃŽi acord nota 4,3 pentru că mi-a adus aminte de anii copilăriei comuniste È™i pentru suspans. Dar parcă prin prea multe mâini a trecut casetofonul acela fără să-l pornească nimeni. Mai dă-o încolo de treabă, doar era noaptea de revelion. Ce chef e ăla fără muzică?
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker