CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Anastasia - Colin Falconer
Editura Aldo Press,
     Dacă scoÅ£i din cărÅ£ile lui Colin Falconer personajele principale ÅŸi acÅ£iunea, rămâi cu istoria reală pe care acesta îşi construieÅŸte apoi intrigile. La fel se întâmplă ÅŸi în Anastasia în care regăsim o Rusie în plin proces revoluÅ£ionar, un Shanghai asaltat de emigranÅ£ii ruÅŸi ÅŸi bogătaÅŸii occidentali, cu corupÅ£ie ÅŸi prostituate, Germania între cele două războaie mondiale, unde sărăcia e un teren fertil pentru viitorul Hitler ÅŸi în fine New York unde până ÅŸi secretarele se îmbogăţesc peste noapte la bursă înainte de marele crash financiar.
     Este interesantă abordarea: dacă de obicei vedem acÅ£iunea unei cărÅ£i prin ochii povestitorului sau a personajului principal, de data aceasta acÅ£iunea ne este redată în mare măsură sub forma a două jurnale simulate, cel al Anastasiei ÅŸi cel a lui Michael. AlternanÅ£a celor două jurnale ne dezvăluie o Anastasie nehotărâtă, ajunsă în pragul sinuciderii ÅŸi purtată de val, "încotro bate vântul", căreia îi place să se creadă prinÅ£esa rusă, deÅŸi a uitat totul în urma traumatismelor cauzate de măcelul familiei ei.
     Interesant este că, contrar aÅŸteptărilor, ea nu are multe flash-uri din trecut. Faptul că ea este adevărata Anastasia ne este indus de către atitudinea ei, educaÅ£ia care iese la iveală în ipostaze neaÅŸteptate, limba rusă pe care o vorbeÅŸte. Åži pe când chiar cititorul începe să aibă el însuÅŸi îndoieli asupra identităţii, apare acel cuvânt care schimbă cursul acÅ£iunii - cheia către averea Å£arului Nicolae.
     Pe de altă parte, îl regăsim pe Michael, tipul de jurnalist bun în meseria sa, dar căruia îi place ÅŸi viaÅ£a de noapte, cu băutură ÅŸi femei, care fuge de destinul său alături de familia sa înstărită.
     Două destine opuse, o fată săracă care se visează prinÅ£esă, ÅŸi un băiat bogat care fuge de avuÅ£ia lui. Se iubesc ÅŸi se urăsc în acelaÅŸi timp, ÅŸi, deÅŸi încearcă mai tot timpul să fugă unul de celălalt, viaÅ£a îi readuce din nou, iar ÅŸi iar, împreună.
     Mie mi-a plăcut mult cartea, ca de altfel toate cărÅ£ile lui Colin Falconer, ÅŸi îi dau o notă de 4,9, pentru că deÅŸi este o capodoperă nu atinge nivelul din Furie sau Harem.
Crystian   
 
 
Dragostra nu moare - Maitreyi Devi
Editura Amaltea, 1999
     ÃŽn anul 1928 Mircea Eliade primeÈ™te o bursă de studii în India din partea Maharajahului de Kassimbazar, un "miliardar hotărât să-È™i risipească averea" prin "pomana dirijată È™i crearea unui birou de împărÈ›it ajutoare pentru oamenii de È™tiință". Despre călătoria până în India È™i primele lui impresii despre acestă È›ară puteÈ›i citi mai multe în volumul Biblioteca Maharajahului apărut la Editura Garamond.
     Spre sfârÈ™itul anului 1929, după ce suferă de malarie È™i este internat într-un spital local, Mircea Eliade se mută în casa lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, decan al Universității din Calcutta. Aici o întâlneÈ™te pe Maitreyi, fiica filosofului pe care o priveÈ™te la început ca pe o curiozitate orientală, dar cu timpul între cei doi se naÈ™te o dragoste profundă. Din păcate, conflictele culturale duc la despărÈ›irea forÈ›ată a celor doi, la 30 septembrie 1930.
     ÃŽn anul 1934, Eliade publică cartea cu titlul
Maitreyi, în care relatează povestea de dragoste trăită, puțin stilizată și cu un final modificat pentru a crește intensitatea trăirilor și valoarea literară.
     DeÈ™i, în decursul anilor aude zvonuri că s-ar fi scris o carte cu È™i despre ea, abia în 1972 Maitreyi Devi află până unde a mers Mircea Eliade cu detaliile (sau cu imaginaÈ›ia) È™i se hotărăște să dea o replică scriind propria sa versiune a întâmplărilor în
Dragostea nu moare, Na Hanyate în Bengali.
     Vă recomand să citiÈ›i toate cele trei cărÈ›i în ordinea apariÈ›iei lor, pentru a descoperi pas cu pas, povestea de dragoste È™i urmările ei, pentru că în Dragostea nu moare, anul 1930 nu ocupă decât prima parte. Următoarele trei părÈ›i prezintă continuarea, amprenta pe care dragostea lui Mircea Eliade a lăsat-o asupra lui Maitreyi. O să rămâneÈ›i surprinÈ™i mai întâi de diferenÈ›ele de abordare dintre cele două cărÈ›i. AceeaÈ™i poveste, aceleaÈ™i întâmplări, dar văzute din unghiuri total diferite. Iar sfârÈ™itul... e total neaÈ™teptat. (AtenÈ›ie, È™i Maitreyi l-a modificat, dar reflectă realitatea, fiind scris cu ajutorul simbolurilor, ne spune ea mai târziu într-un interviu.)
     Adevărul despre povestea de dragoste dintre cei doi mari scriitori... se află probabil prins undeva la mijloc È™i poate fi citit printre rânduri.
     Mi-au plăcut mult toate cele trei cărÈ›i È™i le-am citit cu sufletul la gură. Un singur lucru m-a supărat la
Dragostea nu moare: faptul că nu toți termenii bengalezi sunt traduși în glosarul de la sfârșitul cărții, motiv pentru care îi acord doar nota 4,5.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker