CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Åžtafeta - Rodica Ojog-BraÅŸoveanu
Editura Albatros, 1981
     Un roman poliÅ£ist atipic: pe tot parcursul romanului echipa de "miliÈ›ieni" asistă practic neputincioasă la desfășurarea evenimentelor, deÈ™i răscolesc BucureÈ™tiul, în căutarea unei bombe.
     Totul începe când Andrei Gogan, privilegiat al soartei pe post de gestionar la magazinul de obiecte de artă, Artex, se hotărăște să-È™i arunce în aer magazinul în noaptea de revelion. Dacă nu v-aÈ›i prins încă, acÈ›iunea se întâmpla pe vremea comuniÈ™tilor, când toate erau ale poporului, deci È™i magazinul. Prin urmare mare pagubă nu era, atâta tot că prin acestă metodă inedită scăpa de un control de la procuratură care ar fi descoperit mari lipsuri din gestiune.
     Apare în scenă o altă privilegiată a soartei, reprezentată a burgheziei decăzute, Corina, o întreÈ›inută cu fiÈ›e, amanta lui Andrei Gogan, cea care i-a dat o mână de ajutor la furtul din avutul naÈ›ional. Pusă în faÈ›a inevitabilului sfârÈ™it al traiului îndestulat, ea se lasă convinsă să plaseze bomba, ascunsă într-un casetofon, în magazinul Artex.
     Cum însă, pe vremea aceea un casetofon era un lucru de mare valoare, mai ales într-o noapte de revelion, supraveghetorul Ionel Florea ia cu el casetofonul, "uitat" în magazin de numita Corina.
     Din păcate, Corina vede cum Ionel Florea se urcă într-un taxi cu casetofonul "prelucrat", È™i de aici începe nebunia: Corina se sperie la gândul că poate deveni părtașă la o crimă È™i intră într-o criză de nervi; Andrei Gogan încearcă să o omoare pentru a scăpa de ea; intervine miliÈ›ia care o salvează pe Corina È™i de la care află întreaga târășenie.
     Cazul ajunge în regim de urgență la colonelul DăneÈ›, care nu încetează nici o secundă să se mai mire de năravurile tinerilor din ziua de astăzi, expuse în special în noaptea de trecere dintre ani. Acesta își adună de urgență colectivul È™i pleacă în urmărirea celor două fire: a bombei din casetofon È™i a lui Andrei Gogan.
     È˜i dau repede de Ionel Florea, dar... acesta uitase casetofonul pe drum, în taxi. Și cum pe vremea aceea staÈ›iile în taxiuri erau È™i ele lucruri rare... Găsesc apoi taxiul, dar nu È™i casetofonul care ajunsese în posesia unor pensionari... a fiului acestora... È™i È™tafeta continuă tot aÈ™a, sub ochii neputincioÈ™i ai miliÈ›ienilor, până la sfârÈ™itul cărÈ›ii. Adică până dimineaÈ›a devreme, când se ajunge într-un autocar plin cu copii. Iar ceasul bombei ticăie...
     ÃŽi acord nota 4,3 pentru că mi-a adus aminte de anii copilăriei comuniste È™i pentru suspans. Dar parcă prin prea multe mâini a trecut casetofonul acela fără să-l pornească nimeni. Mai dă-o încolo de treabă, doar era noaptea de revelion. Ce chef e ăla fără muzică?
Crystian   
 
 
Prin foc și sabie - Henryk Sienkiewicz
Editura Garamond,
     1647. Moldova prospera sub domnia lui Vasile Lupu. La fel È™i Polonia cu care avea strânse relaÈ›ii comerciale. Prin urmare, nu este de mirare să dai de moldoveni la tot pasul prin Polonia.
     Apoi a început războiul civil - la polonezi, desigur. Cazacii s-au ridicat împotriva leÈ™ilor, sub conducerea lui Bohdan Chmielnicki. La noi se numeau răscoale È™i erau împotriva boierilor, dar maestrul Sienkiewicz răstoarnă situaÈ›ia È™i îi prezintă pe zaporojeni ca fiind cei care au pornit un război civil nedrept împotriva È™leahtnicilor unindu-se cu tătarii pentru a pârjoli È›ara de dincolo de Nistru, actuala Ucraina.
     De fapt acesta a fost È™i principala critică adusă romanului: din dorinÈ›a de a readuce în mintea polonezilor, trecutul glorios al războinicilor, Sienkiewicz a modificat pe ici pe colo faptele istorice È™i a creat o serie de eroi, cu caracteristici ce întrec oamenii de rând.
     Cel mai important dintre aceÈ™tia este porucinicul Skrzetuski, personajul principal, care trece prin încercări deosebite de-a lungul întregului roman, pentru apărarea patriei È™i pentru recuperarea iubitei lui, cneaghina Helena, din mâna sălbaticului Bohun. Din păcate, este È™i uÈ™or melancolic, căzând grav bolnav ori de câte ori jupâniÈ›a Helena părea dispărută pentru totdeauna în mâinile răsculaÈ›ilor sau a lui Bohun.
     Regăsim È™i personaje pitoreÈ™ti, precum lunganul Longinus "Rupe-glugă", al cărui scop era să taie trei capete deodată, cu paloÈ™ul lui imens, pentru a-È™i cinsti strămoÈ™ii È™i jupân Zagloba, care prin isteÈ›imea lui a salvat-o în mai multe rânduri pe Helena.
     Lăsând la o parte interpretarea faptelor istorice, ce m-a frapat în tot acest conflict a fost multitudinea de străini ce luau parte la lupte. ÃŽn general mercenari plătiÈ›i, aceÈ™tia erau nemÈ›i, lituanieni, tătari, moldoveni de partea polonezilor È™i iar tătari, rusini È™i otomani de partea cazacilor. Parcă cel mai mult fugeau de război tocmai polonezii care ar fi trebui să-È™i apere patria. Organizarea statală a Poloniei, în care fiecare magnat avea propria lui oaste făcea lucrurile mult mai complicate, față de țările române.
     Să omori cât mai mulÈ›i duÈ™mani era la mare cinste, de prizonieri nici nu putea fi vorba, sate întregi È™i cetăți erau culcate la pământ de pârjol, cei care scăpau vii erau duÈ™i în robie la tătari, spânzuraÈ›i, violuri, pruncucideri, jafuri, erau niÈ™te lucruri atât de obiÈ™nuite încât azi te înfiori numai la gândul că aÈ™a ceva putea să existe în realitate.
     ÃŽn schimb războiaiele erau ca la carte: se puneau oÈ™tile față în față, începea apoi harÈ›ul între cei mai viteji din ambele tabere, apoi năvăleau una împotriva celeilalte. NemÈ›ii, supravieÈ›uitori ai războiului de 30 de ani, erau cei mai tari È™i mai organizaÈ›i, iar, interesant, turcii cei mai slabi. Mi-aduce în minte jocurile pe calculator. Până È™i preoÈ›ii È™i vrăjitoarele aveau rolul lor.
     O carte excepÈ›ională, care alături de Quo Vadis mi-au scos la iveală un scriitor desăvârÈ™it în persoana lui Henryk Sienkiewicz, motiv pentru care îi acord nota 4,8.
Crystian   
   Pagina următoare

eXTReMe Tracker