CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Insule în derivă - Ernest Hemingway
Editura Vivaldi, 1998
     Am început să o citesc cu emoÅ£ie. O aveam demult în bibliotecă, dar parcă mi-era teamă de marele Hemingway. Mi-era teamă de acea dezamăgire trăită după prea mult marketing: supraevaluare sau pur ÅŸi simplu acea senzaÅ£ie de "sunt prea mic pentru a înÅ£elege ce scrie aici".
     Nimic din toate acestea: am avut o lectură mai mult decât plăcută. Mai rar mi-a fost dat să întâlnesc un povestitor atât de desăvârÈ™it. Cu greu poÈ›i să-È›i imaginezi, cum fapte aparent banale, pot deveni aventuri nemaipomenite prin pana maestrului. Parcă pentru a ilustra acest fapt, apare un episod în care personajul principal, Thomas Hudson, pe post de pictor, câștigă bani frumoÅŸi tocmai din transpunerea pe pânză a unor lucruri obiÅŸnuite din viaÅ£a pescarilor È™i a mării.
     Romanul este împărÅ£it în trei părÈ›i: Bimini, Cuba È™i Pe mare. La prima vedere fără legătură între ele: chiar È™i Thomas Hudson personajul principal pare un alt om în fiecare dintre ele. ÃŽn prima parte avem de a face cu un pictor, tată responsabil care trăieÈ™te pe pitoreasca insulă Bimini, pe malul mării, într-un sat tipic de pescari. Nu pescarii de pe la noi, ci aceea din america centrală.
     Punctul central al satului, este barul, în care se întâlnesc personajele principale, pescarii È™i turiÈ™tii porniÈ›i în croaziere. Aici se pune la cale mersul lumii È™i se hotărăsc destine.
     AcÈ›iunea se concentrează pe vacanÈ›a celor trei băieÈ›i a lui Thomas Hudson. Calmul insulei È™i programul bine pus la punct a lui Thomas, sunt tulburate de tinereÈ›e, copilărie È™i aventuri pe plajă È™i pe mare. Aici l-am regăsit pe Hemingway, pescarul, într-un episod în care unul dintre băieÈ›i încearcă să prindă un peÈ™te sabie... o zi întreagă.
     A doua parte, ne aduce în prim plan un Thomas Hudson beÈ›iv. Totul se concentrează în jurul băuturilor, barurilor, amintirilor despre vremurile bune de altădată È™i a prostituatelor alungate din Cuba.
     ÃŽn ultima parte, ne întîlnim cu căpitanul de vas, pornit în urmărirea unui grup de soldaÈ›i nemÈ›i eÈ™uaÈ›i de pe un submarin, care au făcut greÈ™eala să masacreze un sat de pescari de pe o insulă din caraibe. O urmărire ca-n filme, dar nu pe autostradă ci pe mare, printre insule, stuf, păsări È™i soare. Am regăsit încă o dată geniul lui Hemingway, È™i am trăit cu el bucuria de a fi acolo, pe mare, în Caraibe, prin curentul golfului.
     Din păcate, cartea nu a fost terminată, în sensul că nu a fost finisată. A fost publicată după moartea lui Hemingway. Există, în special în prima parte niÈ™te rupturi în firul epic. Apar È™i dispar personaje brusc, de nicăieri. Acesta este motivul pentru care îi acord doar nota 4,5, deÈ™i cartea este genială.
Crystian   
 
 
Ritualul crimei - Cristofor Black
Editura
     AgenÅ£ii FBI, Frank Cooper ÅŸi Mark Sinclair sunt trimiÅŸi la Paris pentru a rezolva o serie de crime, la intervenÅ£ia unei doamne foarte convingătoare - Sophia Woolf. Se pare că sora acesteia a fost ucisă în timp ce era în voiaj de nuntă împreună cu soÅ£ul ei, într-o dublă crimă cu aspect de ritual: cei doi au fost decapitaÅ£i, iar în gură li s-a pus câte o monedă veche.
     Imediat ce ajung la Paris, Sophia dispare misterios, iar cei doi agenÅ£i sunt antrenaÅ£i în mijlocul unor comploturi, la care doar două minÅ£i ascuÅ£ite le poate da de cap: sculpturi false, organizaÅ£ii secrete, rituale străvechi. BineînÅ£eles, poliÅ£ia franceză pare depăşită de situaÅ£ie, iar unicul suspect, culmea este chiar detectivul particular angajat să rezolve misterul.
     Vă las plăcerea de a descoperi singuri cine este autorul crimelor ÅŸi unde a dispărut focoasa Sophia.
     "Ritualul crimei" este prima dintr-o serie cu cei doi agenÅ£i FBI, Mark ÅŸi Frank de la Divizia Secretă a FBI, propusă de către editura Tinerama. TotuÅŸi dacă bine ÅŸtiu, câteva cărÅ£i din aceeaÅŸi serie au apărut ÅŸi la Editura NaÅ£ional cu ceva timp în urmă. Ea face parte din cărÅ£uliile de buzunar vândute pe la chioÅŸcurile de ziare în anii trecuÅ£i. Nu ÅŸtiu de ce au dispărut pentru că se vindeau destul de bine.
     Este o carte uÅŸoară, recomandată pentru momente de relaxare pentru cei pasionaÅ£i de dezlegarea misterelor. Limbajul nu este recomandat minorilor ÅŸi nu face parte din seria marilor romane poliÅ£iste. PuÅ£in umor, puÅ£in sex, câteva focuri de armă, câteva aluzii la "europenii ăştia învechiÅ£i", happy end - aÅŸ putea spune, un clasic poliÅ£ist american. Fără prea multă teorie ÅŸi dureri de cap!
     Pentru toate acestea, îi ofer nota 2,3.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker