CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Magicianul - John Fowles
Editura Adevărul Holding, 2011
     Recunosc că, după ce am terminat de citit această carte, m-am dus pe Internet È™i am început să caut... ceva lipsea... prea am rămas cu ochii în ceață. Și am rămas surprins de numărul mare de comentarii găsite. De aceleaÈ™i întrebări puse È™i de către alÈ›i cititori. ExplicaÈ›ia: păi tocmai acesta este scopul cărÈ›ii, È™i se pare că i-a reuÈ™it de minune. Culmea e că autorul recunoaÈ™te în introducere că a fost mai explicit în această ediÈ›ie, față de ediÈ›iile anterioare.
     Nicholas Urfe este un tânăr rebel. Tratează totul cu indiferență, cinism È™i superficialitate, drept pentru care rămâne un însingurat. Pentru că nu-È™i găseÈ™te locul în societatea londoneză de la începuturile anilor 50, profită de ocazia care i se iveÈ™te de a pleca pe insula Phraxos din Grecia, pentru a preda limba engleză la un liceu de băieÈ›i. ÃŽnainte de a pleca însă, are o scurtă relaÈ›ie cu Alison, o tânără australiancă. DeÈ™i nici unul dintre cei doi nu este genul fidel, totuÈ™i se îndrăgostesc unul de celălalt, dar nici unul dintre ei nu vrea să recunoască acest lucru.
     Pe insula Phraxos, un loc izolat de restul lumii, Nicholas cunoaÈ™te un personaj ciudat, Maurice Conchis. Acesta îl supune pe Nicholas unui joc psihologic, greu de imaginat, dar realistic. Nu doar pe Nicholas îl domină ci È™i pe cititor: cu fiecare pagină eÈ™ti tot mai dornic să afli ce se întâmplă mai departe. Și surprizele se È›in lanÈ›.
     Din manipulator, Nicholas ajunge să fie manipulat, să-È™i schimbe radical opiniile, să fie la un pas de sinucidere. I se înscenează moartea lui Alison È™i se îndrăgosteÈ™te de un personaj fictiv, de o actriță. Realitatea i se prezintă ca fiind falsă È™i imaginarul ca fiind real. CorespondenÈ›a îi este interceptată È™i orice legătură cu lumea externă este foarte bine controlată.
     Nicholas află în cele din urmă că el este doar subiectul unui experiment de natură psihologică, care se repetă an de an, de fiecare dată cu un alt cobai. Pentru această manipulare a psihicului dusă la extram, Maurice, magicianul, dispune de sume imense de bani, de puneri în scenă cu actori angajaÈ›i È™i de un har personal pe care-l mai întâlneÈ™ti doar la vrăjitoare (apropo de pățania Oanei Zăvoranu).
     Ca È™i cititor eÈ™ti la fel de fermecat È™i de manipulat: nu mai È™ti ce este real È™i ce este teatru... È™i la final eÈ™ti lăsat în ceață. Cel puÈ›in ăsta este primul sentiment. Apoi îți dai seama că autorul È›i-a spus tot timpul adevărul, dar erai prea ocupat de acÈ›iune ca să È™ti să citeÈ™ti indiciile. Cei care au citit-o de mai multe ori, spun că de fiecare dată au mai descoperit câte ceva. (Cartea este plină de aluzii la personaje È™i întâmplări din mitologia greacă È™i din literatura universală. Unii o È™i condamnă din acest motiv pentru că este prea încărcată cu detalii).
     O carte minunată pe care vă invit să o citiÈ›i dacă vă place suspansul, finalurile nedefinite È™i... să fiÈ›i manipulaÈ›i. Trebuie să recunosc că pe alocuri cultura mea generală nu a făcut față aluziilor, È™i dacă o mai citesc încă o dată o voi face probabil cu alÈ›i ochi, pentru a descoperi lucruri noi. ÃŽi acord nota 4,7.
Crystian   
 
 
O tragedie americană - Theodore Dreiser
Editura Minerva, 1973
     Apărut în colecÈ›ia Biblioteca pentru toÈ›i, romanul lui Dreiser urmăreÈ™te destinul tragic al unui tânăr american, Clyde Griffiths. Născut într-o familie de predicatori, ce cântau pe străzi pentru a strânge banii necesari întreÈ›inerii unei misiuni creÈ™tină (un fel de cerÈ™etorie mascată), acesta încearcă pe tot parcursul vieÈ›ii sale să scape de destinul tragic pe care i la urzit soarta È™i să ajungă la bogăția simbolizată de unchiul acestuia, un mare fabricant de gulere pentru cămăși.
     Caracterul slab È™i needucat în ale vieÈ›ii, pe de o parte, È™i farmecul personal înnăscut, pe de alta, îl împinge uÈ™or în tot felul de încurcături având la baza aventuri amoroase. IubeÈ™te uÈ™or È™i uită aparent uÈ™or. Fetele profită de naivitatea lui È™i-l împing spre tot felul de lucruri necugetate.
     Cititorul este uÈ™or, uÈ™or prins în dilemă: este Clyde vinovat de ceea i se întâmplă sau este doar un învins al sorÈ›ii, bătut de vânt spre nenorociri. Este el copilul care nu ascultă de îndrumările înÈ›elepte ale părinÈ›ilor È™i ale societății sau este victima ce luptă să scape de principiile mărginite ale timpurilor lui?
     Vedem în O tragedie americană o altă Americă față de aceea a eroilor din filmele hollywood-iene. Nu este o È›ară în care omul este liber să facă ce doreÈ™te, ci o È›ară care a copiat întru-totul modelele vechii Europe. Societatea îi marginalizează pe cei săraci È™i îi acceptă în cercurile înalte doar pe cei înstăriÈ›i. Procesele sunt influenÈ›ate de apartenenÈ›a la anumite partide politice È™i de apropiatele alegeri, iar juraÈ›ii ascultă vocea străzii È™i nu cea a raÈ›iunii.
     Nu degeaba Dreser a fost acuzat de afinități comuniste iar romanele sale au fost publicate cu greu în Statele Unite unde editurile aparÈ›iuneau conservatorilor È™i puritanilor.
     Un roman-frescă al Americii, o carte tragică, inspirată se pare dintr-o crimă banală, dar care loveÈ™te adânc în visul American È™i în miÈ™cările religioase. PuÈ›in parcă prea lungă (poate e È™i normal, pentru a-È™i atinge scopul), ultimul volum din cele trei l-am parcurs cu sufletul la gură È™i încercam È™i eu să-mi dau seama, raÈ›ional, dacă Clyde a fost sau nu un criminal.
     Vă invit să citiÈ›i o mare capodoperă a începutului de secol XX, È™i îi acord nota 4,5. Din aceeaÈ™i epocă vă recomand È™i CaracatiÈ›a lui Frank Norris, pe care o găsiÈ›i în magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker