CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Empire Falls - Richard Russo
Editura Univers, 2007
     Ironia sorții, acesta ar putea fi după mine subtitlul acestui roman. Acțiunea se petrece într-un mic orășel din America, cu nume predestinat Empire Falls. (Ei da, și eu mă așteptam la altceva când am cumpărat cartea, împreună cu ziarul Cotidianul, cu câțiva ani în urmă.)
     Orașul cunoaște o perioadă de înflorire datorită fabricilor conduse de către familia Whiting. Ultimul descendent însă este mai slab de înger și afacerile se duc odată cu apa care inundă în mod repetat fabricile. Iar ca să pună capac își zboară creierii lăsând în urmă o văduvă cu un copil infirm. Odată cu falimentul fabricilor începe să moară și orașul Empire Falls.
     În acest context, Richard Russo ne prezintă familia Roby. Miles este șeful restaurantului Empire Grill, închiriat de la văduva Whiting. El se luptă să țină restaurantul pe linia de plutire, în speranța că undeva în viitor va deveni proprietarul lui pe deplin. Este genul de om care nu poate să spună nu, de care profită toată lumea, bun la suflet și muncitor, dar care își ține închise în el toate frustrările și nemulțumirile.
     David este fratele acestuia, opusul lui ca și fire, și joacă rolul de bucătar în restaurant. Urmează apoi Janine, soția infidelă, în căutare de aventuri și de sex de calitate, plictisită de un soț care vrea să fie de treabă și perfecționist. Găsește omul ideal într-un antrenor de fitness (sau cel puțin așa crede).
     Tick, fiica, este cea care îi seamănă întru totul lui Miles. Destinele celor doi evoluează, de altfel, în paralel pe tot parcursul cărții.
     Intriga evoluează lent în timp. Autorul pune mult accent pe trăirile personajelor, decăderea orașului fiind reflectată pe deplin în starea de disperare a acestora. Există puține personaje superficiale care acționează din instinct, cum ar fi tatăl lui Miles, Max, sau polițistul Jimmy Minty, însă și acestora Richard Russo le explică comportamentul.
     Dacă la început cartea pare cam monotonă (dacă vă plac cărțile de aventuri trebuie să vă țineți tari sau să nu vă apucați de ea), pe măsură ce destinele personajelor se întretaie în moduri dintre cele mai neașteptate, apare și sentimentul că ceva se va întâmpla. Iar sfârșitul este pe măsură: toată diperarea acumulată a orașului, reflectată prin personaje, erupe... nu vă spun mai mult, decât că a obţinut premiul Pulitzer. Eu îi ofer nota 4,3, poate voi mai mult sau mai puțin.
Crystian   
 
 
Perle - Colin Falconer
Editura Aldo Press, 2007
     Până unde poate merge un om pentru a-și atinge visul? Visul de a găsi perla. Acea perlă care îl va face bogat și îi va schimba statutul social. Perla perlelor!
     Și ce se întâmplă atunci când, după ce o găsește, o pierde? Și iar o pierde! Și o pierde din nou!
     Sunt oare perlele blestemate, precum comorile ascunse? Este soarta sau doar simpla întâmplare? Și dacă pierderea perlelor e doar o simplă întâmplare, de ce lasă în spate atâtea tragedii și suferință?
     Am avut în mână încă unul dintre romanele de excepție a lui Colin Falconer. De data aceasta el ne poartă prin lumea căutătorilor de perle, din insulele Lacepede din vestul Australiei. Descoperim aici o lume mai apropiată de cea din ziua de astăzi, în care unii lucrează pe mai nimic, pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, iar alții profită prin mici șiretlicuri pentru a se îmbogății peste noapte. Căutătorii de perle, scufundătorii, șlefuitorii, comercianții și bancherii, ne sunt prezentați rând pe rând alături de afacerile lor.
     Cameron McKenzie este unul din mulții căutători de perle, veniți aici pentru a a avea un trai mai bun. Și are noroc, găsește perla mult căutată! Perla ce o găsești doar o dată în viață. Dar ghinionul aduce lugherul (vasul) lui Patrick Flynn, un alt căutător, în preajma lui. Conform bunului obicei cei doi se pun pe chefuit: un astfel de eveniment nu putea rămâne nesărbătorit. Însă Flynn, profită de naivitatea lui Cameron și îl droghează, pentru a-i fura perla.
     Întors în port, Cameron este nevoit să se resemneze cu pierderea perlei. Aici destinul i-o scoate în cale pe Kate Flynn, fiica hoțului, iar între cei doi se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste, ascunsă de ochii lumii. Însă visul de a avea perla perlelor și dorința de răzbunare sunt mai puternice decât iubirea și Cameron o părăsește pe Kate, după ce o lasă însărcinată.
     Ajunge să mai spun că Kate se căsătorește de voie de nevoie cu George, un alt rival al lui Cameron, pentru a vă introduce în cea mai captivantă poveste de dragoste, ură și răzbunare, presărată cu un fond de perle sidefate.
     Pentru că Colin Falconer m-a captivat încă o dată cu o poveste greu de uitat îi acord nota 4,5, pentru Perle.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker