CrysSoft Literatisia - Roman de aventuri - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Nechibzuință - Amanda Quick
Editura Colemus, 1994
     Phoebe Layton este fiica numai bună de măritat a familiei Clarington. ÃŽnsă, spre deosebire de celelalte fete din înalta societate de o seamă cu ea, aceasta trăieÈ™te într-o lume de vis, a cavalerilor medievali, indusă de mulÈ›imea de romane de capă È™i spadă pe care le citeÈ™te È™i colecÈ›ionează cu ardoare. DorinÈ›a de a-È™i găsi un cavaler care să se lupte pentru ea, să o salveze È™i să-i satisfacă toate dorinÈ›ele, o împinge la tot felul de fapte nechibzuite, care o bagă în tot felul de buclucuri.
     Ea identifică în Gabriel Banner, conte de Wylde, pe potenÈ›ialul cavaler care se potriveÈ™te de minune cu figura din imaginaÈ›ia ei. Acesta a vrut să o salveze pe sora ei de la o căsătorie nefericită, era bogat È™i trăia într-un castel medieval. Mai mult era È™i el iubitor È™i autor de romane cavalereÈ™ti.
     Pentru a-l atrage în jocul ei, Phoebe È›ese o adevărată conspiraÈ›ie, care-l atrage pe Gabriel într-o noapte în È›inutul Sussex, o regiune din sudul Angliei, pentru a-i fi însoÈ›itor È™i pavăză în achiziÈ›ionarea unui manuscris vechi, de la un colecÈ›ionar de cărÈ›i ciudat. ÃŽnsă cavalerul rătăcitor, se dovedeÈ™te a fi departe de năzuinÈ›ele domniÈ›ei, atunci când un hoÈ› le taie calea È™i le fură preÈ›iosul manuscris.
     TotuÈ™i, lucrurile se schimbă radical când Gabriel reuÈ™eÈ™te să demaÈ™te jocul domniÈ™oarei Phoebe È™i, deÈ™i nu vrea să recunoască, el devine tocmai personajul imaginat de Phoebe. ÃŽntre cei doi se înfiripă de-a lungul romanului o poveste de dragoste plină de pasiune È™i bineînÈ›eles de peripeÈ›ii.
     Cartea este bine scrisă È™i are un fir cursiv uÈ™or de urmărit. Singurul reproÈ™ pe care îl pot aduce este că acÈ›iunea se petrece în episoade: Phoebe intră într-o încurcătură, Gabriel apare È™i o salvează, iar povestea de dragoste evoluează de-a lungul acestora. Cititorul își poate pierde uÈ™or interesul pentru următoarea aventură, partea de suspans fiind puÈ›in anemică.
     Iubitorii de romantism, trebuie să-i mulÈ›umească autoarei Jayne Ann Krentz, alias Amanda Quick, pentru încă un roman de dragoste reuÈ™it, uÈ™or de citit È™i... nerecomandat minorilor. Eu îi acord nota 3,5.
Crystian   
 
 
Pan Wołodyjowsky - Henryk Sienkiewicz
Editura Garamond,
     Èšara arde È™i baba se piaptănă! Cam acesta este mesajul transmis de către Henryk Sienkiewicz în cel de al treilea volum al trilogiei sale închinat vremurilor bune din istoria Poloniei. Noroc cu o mână de viteji, care prin eforturi supraomeneÈ™ti reuÈ™esc să oprească înaintarea puhoiului otoman.
     Din prea mult entuziasm, pentru a-i trezi din amorÈ›eala cei cuprinse pe contemporani, Henryk Sienkiewicz ajustează puÈ›in istoria în favoarea eroilor romanelor sale. Acest lucru îi aduce pe de o parte onoruri, dar È™i o mulÈ›ime de critici din partea specialiÈ™tilor, motiv pentru care în acest volum se îndepărtează mai puÈ›in de la cursul istoriei. Prin urmare, deÈ™i vitejeÈ™ti, faptele nu mai au întotdeauna finalul fericit. De', viaÈ›a nu e numai lapte È™i miere.
     Un alt factor care influenÅ£ează acest roman este moartea soÈ›iei autorului, care-l aruncă pe acesta în melancolie. Cel puÈ›in în prima treime a romanului, faptele vitejeÈ™ti sălășuiesc mai mult în amintiri, iar dramele personale È™i poveÈ™tile de amor umplu paginile.
     Dacă pe Skrzetuski, eroul primului roman din trilogie, îl regăsim aici fericit È™i cu o droaie de copii, WoÅ‚odyjowsky apare ca un personaj doborât de necazul morÈ›ii bruÈ™te a logodnicei sale, retras la o mănăstire cu gândul de a-È™i închina restul vieÈ›ii Domului. Noroc cu jupân Zagloba care, ca de obicei, aduce lucrurile pe făgaÈ™ul normal prin vicleÈ™ugurile sale: îl ademeneÈ™te în afara mănăstirii, îl îmbată È™i îl aruncă în braÈ›ele unei femei. Chiar dacă planurile de însurătoare nu ies de la început, precum unse, pe parcurs, WoÅ‚odyjowsky își găseÈ™te aleasa inimii în "haiducelul" Basia. ÃŽntre cei doi se înfiripă o dragoste atât de mare că numai moartea îi va mai despărÈ›i...
     Noua familie se mută la Chreptiów, o garnizoană de graniță, unde, cu câteva sute de oÈ™teni aflaÈ›i în subordine, aduc liniÈ™tea È›inuturilor din zonă. Aici încep poveÈ™tile la gura focului în stilul lui Sadoveanu, dar nu despre vânătoare È™i peisaje mioritice, ci despre întâmplări din robie de la turci È™i tătari.
     ÃŽncet, încet autorul scapă de melancolia de la începutul romanului È™i apare acÈ›iunea în toată splendoarea ei: trădări, crime, violuri, jafuri, tâlhari, răpiri, culminând cu atacul oastei otomane asupra cetății Kamieniec.
     ÃŽn carte este descrisă È™i o incursiune a trupelor polone în Moldova: un teritoriu cam sălbatic, împânzit de codrii È™i controlat de turci... hmmm. Mă rog, fiecare cu istoria È™i orgoliile lui. (Vorbim despre anii 1670...)
     DeÈ™i prima parte a fost puÈ›in cam plictisitoare, partea a doua a romanului l-a adus în scenă pe adevăratul Henryk Sienkiewicz, un scriitor de marcă, nu doar al Poloniei, ci al întregii omeniri. Pentru acest lucru îi acord romanului nota 4,4.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker