CrysSoft Literatisia - Contemporani - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Empire Falls - Richard Russo
Editura Univers, 2007
     Ironia sorÈ›ii, acesta ar putea fi după mine subtitlul acestui roman. AcÈ›iunea se petrece într-un mic orășel din America, cu nume predestinat Empire Falls. (Ei da, È™i eu mă aÈ™teptam la altceva când am cumpărat cartea, împreună cu ziarul Cotidianul, cu câțiva ani în urmă.)
     OraÈ™ul cunoaÈ™te o perioadă de înflorire datorită fabricilor conduse de către familia Whiting. Ultimul descendent însă este mai slab de înger È™i afacerile se duc odată cu apa care inundă în mod repetat fabricile. Iar ca să pună capac își zboară creierii lăsând în urmă o văduvă cu un copil infirm. Odată cu falimentul fabricilor începe să moară È™i oraÈ™ul Empire Falls.
     ÃŽn acest context, Richard Russo ne prezintă familia Roby. Miles este È™eful restaurantului Empire Grill, închiriat de la văduva Whiting. El se luptă să È›ină restaurantul pe linia de plutire, în speranÈ›a că undeva în viitor va deveni proprietarul lui pe deplin. Este genul de om care nu poate să spună nu, de care profită toată lumea, bun la suflet È™i muncitor, dar care își È›ine închise în el toate frustrările È™i nemulÈ›umirile.
     David este fratele acestuia, opusul lui ca È™i fire, È™i joacă rolul de bucătar în restaurant. Urmează apoi Janine, soÈ›ia infidelă, în căutare de aventuri È™i de sex de calitate, plictisită de un soÈ› care vrea să fie de treabă È™i perfecÈ›ionist. GăseÈ™te omul ideal într-un antrenor de fitness (sau cel puÈ›in aÈ™a crede).
     Tick, fiica, este cea care îi seamănă întru totul lui Miles. Destinele celor doi evoluează, de altfel, în paralel pe tot parcursul cărÈ›ii.
     Intriga evoluează lent în timp. Autorul pune mult accent pe trăirile personajelor, decăderea oraÈ™ului fiind reflectată pe deplin în starea de disperare a acestora. Există puÈ›ine personaje superficiale care acÈ›ionează din instinct, cum ar fi tatăl lui Miles, Max, sau poliÈ›istul Jimmy Minty, însă È™i acestora Richard Russo le explică comportamentul.
     Dacă la început cartea pare cam monotonă (dacă vă plac cărÈ›ile de aventuri trebuie să vă È›ineÈ›i tari sau să nu vă apucaÈ›i de ea), pe măsură ce destinele personajelor se întretaie în moduri dintre cele mai neaÈ™teptate, apare È™i sentimentul că ceva se va întâmpla. Iar sfârÈ™itul este pe măsură: toată diperarea acumulată a oraÈ™ului, reflectată prin personaje, erupe... nu vă spun mai mult, decât că a obÅ£inut premiul Pulitzer. Eu îi ofer nota 4,3, poate voi mai mult sau mai puÈ›in.
Crystian   
 
 
Egipteanul - Mika Waltari
Editura Polirom, 2008
     O carte interesantă. Este vorba despre "autobiografia" unui medic, Sinuhe, ce a trăit cu 1.300 de ani înainte de naÈ™terea lui Hristos, pe vremea când a început declinul marelui imperiu egiptean.
     Amintirile lui încep cu copilăria petrecută în casa unui medic, Senmut È™i a soÈ›iei acestuia Kipa. AceÈ™tia l-au găsit pe când avea doar câteva zile, într-un coÈ™ abandonat pe Nil. Mai târziu avea să afle că are toate È™ansele să fie tocmai fiul marelui faraon. Dar acest lucru va rămâne o necunoscută pentru tot restul vieÈ›ii lui, chiar dacă acÈ›iunile lui vor hotărî destinul Egiptului.
     Soarta îl ajută pe Sinuhe să devină medic la Casa VieÈ›ii din templul lui Amon, un zeu la modă în acele vremuri. Apoi printr-o conjunctură fericită ia parte la o trepanaÈ›ie, o mică operaÈ›ie pe creier, aplicată faraonului, ca remediu final. Acest lucru îl face faimos È™i îl aduce în preajma unui om important pentru viitorul Egiptului, Horemheb.
     Apoi aceaÈ™i soarta îl împinge È™i în braÈ›ele unei profitoare care-l lasă fără avere È™i fără părinÈ›i È™i îl alungă din Egipt împreună cu slujitorul său Kaptah. Rău pentru el, bine pentru noi: începem să cunoaÅŸtem lumea antică din jurul Egiptului: Siria, Ierusalim, Babilon, Creta È™i alte câteva locuri È™i neamuri pierdute în negura timpului. Este È™i momentul ca autorul să ne dezvăluie deÈ™ertăciunea zeilor È™i înÈ™elătoriile preoÈ›ilor, dar È™i nevoia oamenilor de a crede în ceva: chiar È™i într-un taur mort.
     ÃŽntoarcerea lui Sinuhe în Egipt aduce cu sine momentul de glorie al faraonului Akhenaton, adept al unui nou zeu Aton, ocazie cu care autorul ne face cunoscut faptul că poporul încă nu era pregătit pentru venirea lui zeu nobil (conceptele lui Aton seamănă izbitor cu cele ale lui Isus).
     De altfel cartea este plină de idei filosofice, iar personajele sunt de la mic la mare mari oratori, cunoscători în arta destinului È™i a vieÈ›ii. Au fost multe discursuri care mi-au plăcut, dar cel care m-a uns la suflet a fost a lui Kaptah, care în timp a ajuns să fie la rândul lui om liber È™i stăpân. El zice că e mult mai bine pentru un stăpân să aibă muncitori decât sclavi. Un muncitor lucrează toată ziua pentru un salar de mizerie, după care nu mai ai nici o treabă cu el, pe când un sclav... he, he... dă-i de mâncare, asigură-i un cămin, ai grijă să fie sănătos. ÃŽn plus nu are nici o motivaÈ›ie să lucreze, își fură stăpânul pe toate căile. Ce mai, e mult mai bine să fi sclav decât un muncitor salariat.
     È˜i cel mai comic discurs: între un bărbat È™i o femeie care se ceartă să nu te bagi că ajungi să te pui rău cu amândoi.
     VreÈ›i să mai auziÈ›i È™i altele asemenea? CitiÈ›i cartea lui Mika Waltari că merită! Eu îi acord nota 4,5 pentru că personajele nu sunt realistice, dar discursurile È™i acÈ›iunile lor își merită toÈ›i banii.
Crystian   
   Pagina următoare

eXTReMe Tracker