|
| | |
|
Maeștrii afacerilor online - John Middleton
Editura Meteor Press, 2010
|
|
|
Apărută în Colecția Capital, această carte este un mini-dicționar al oamenilor pe care autorul i-a considerat importanți pentru dezvoltarea afacerilor online, așa cum erau ele la nivelul anului 2006, când a fost editată pentru prima oară la Londra.
Printre cele 40 de persoane prezentate, regăsim nume celebre precum Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Jim Clark, fondator al Netscape și Silicon Graphics, Michael Dell, fondatorul companiei cu același nume, Dell, Carly Fiorina, cea care a ghidat compania Hewlett-Packard să fuzioneze cu Compaq, Bill Gates, care nu mai are nevoie de prezentări, Andy Grove, fondator Intel, Jonathan Ive, cel care a asigurat companiei Apple celebritatea de azi, Paul Mockapetris, creatorul DNS-urilor, Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, Jeff Papows, fost CEO la Lotus, Alvin Toffler autorul bestseller-ului Al treilea val, Linus Rorvalds, creatorul sistemului de operare Linux, Meg Whitman, CEO la eBay și Niklas Zennström, fondator alături de Janus Friis al companiei Skype, și omul din spatele KaZaA. Alături de aceștia regăsim și o întreagă pleiadă de viitorologi, scriitori, jurnaliști, care s-au întrecut în a găsi substanța afacerilor online și a le prezice viitorul. Unii au nimerit cu prezicerile destul de bine, alții mai puțin.
Despre fiecare nume aflăm motivul pentru care sunt destul de celebrii pentru a fi incluși în această carte, suntem surprinși cu câte un citat memorabil și o cu evaluare critică asupra activității sale. Nu lipsește bibliografia și conexiunile cu celelalte nume din carte.
Informațiile sunt destul de sumare, cartea fiind mai mult pentru dezvoltarea culturii generale, decât pentru a găsi idei prețioase (cel puțin pentru mine care am și eu o mică afacere pe net); pe sistemul, uite ce idei geniale au avut acești oameni, oare noi cum de nu ne-am gândit. Și pentru ca să atragă mai mult cititorii în prima parte este prezentat impactul pe care mediul online îl are asupra economiei și al procesului de globalizare: mai puțină stabilitate la locul de muncă, dar prețuri mai mici la produse, mutarea comunicării pe chat, libertate mai mare dar prizonieri ai calculatoarelor ș.a.m.d.
În ultima parte regăsim patru studii de caz al unor afaceri celebre, de fapt niște scurte povestiri, o lista cu circa 50 de recenzii ale unor cărți importante pentru afacerile online (mie partea asta mi s-a părut cea mai reușită pentru că îți dă posibilitatea de a avea un punct de pornire către alte cărți de calitate) și un glosar de termeni specifici.
Un dicționar-ghid pe care-l recomand pentru dezvoltarea culturii generale, dar care se simte că a copiat formatele altor cărți. Autorul a încercat să adune prea multe informații pe prea puține pagini, subiectele din carte putând fi tratate mult mai bine. Se simte pregătirea în domeniul economic al autorului și încercarea acestuia de a pătrunde în mediul online. Pentru reușită acord nota 4.
|
|
Crystian
|
| |
|
|
Morții vii - David Bolchover
Editura CODECS, 2006
|
|
|
M-am înșelat când am cumpărat această carte: "crudul adevăr despre viața de birou". Mă așteptam să citesc despre oameni ca mine: "rupți de lume, duși dintre noi". Adică stai pe scan zi și o parte din noapte, fără sâmbete, fără duminici, fără concedii ani de zile, faci febră musculară când ieși la o plimbare de o jumătate de oră, ai în cap numai planuri de dezvoltare și ești într-o continuă căutare de soluții la probleme și ai vrea să te îmbogățești într-o zi de la o idee genială. Nu mai ai timp să socializezi, să ieși cu prietenii la o bere...
Nu, nu este vorba despre specia aceasta de sclavi ai muncii legați de scan. Este vorba despre cei care stau doar 8 ore pe scaun, obligați, nu de nevoie, au concedii, socializează, merg în concedii pentru că au bani destui ce să mai vorbim despre concedii medicale pentru motive presupuse. Trimit toată ziua mailuri cu bancuri și poze deochiate, stau pe messenger și au cele mai tari pagini pe siturile de socializare, ba își critică firma pe câte un blog să fie în trend, că de... au timp și se plictisesc de mama focului. Se zice că unul chiar a murit de plictiseală în timp ce era la birou și nu a observat nimeni zile întregi... Unii chiar au timp să-și pună pe net partidele de amor cu colegele de birou...
David Bolchover a făcut parte dintre aceștia o bună bucată de vreme, de unde s-a și inspirat pentru a scrie cartea de față. A numit această categorie Morții vii. Plătit să stai degeaba. Unde? În multinaționale, corporații, în general, în zona de mijloc printre funcționari sau în departamente făcute să dea bine și fără nici o utilitate. Și mai este o categorie... pe la stat... că de aia îi și spune "stat"...
Încă în România e greu să-ți imaginezi așa ceva, dar cică prin Marea Britanie, de atâta plictiseală au început să renunțe la job-urile călduțe și să devină întreprinzători... fraierii nu știu ce îi așteaptă :)
O carte captivantă, bine documentată. Unui manager îi și arată cum îi poate depista pe acești pierde-vară din firma lui și cum poate scăpa de ei. Am citit mai mult de jumătate din ea dintr-o răsuflare. Mi-am adus aminte că am întâlnit și eu o groază de astfel de oameni, foarte ocupați... o oră, poate două pe zi, o zi, poate două pe lună. Cunosc un caz în care persoana în cauză angajează lunar două zile un specialist să-i facă treaba! Incredibil!
Dar au venit și concluziile și iar am fost dezamăgit: corporațiile vor fi scuturate din temelii de concurență, adică de micii întreprinzători, și de voie de nevoie vor trebui să scape de această pleavă. Să fim serioși! Pe ce lume trăiește David Bolchover? Poate nu știe că dispar micii întreprinzători omorâți pe bandă rulantă de avalanșa de legi, făcute de state și UE cu consultanță de la corporații. Apare un domeniu în care microîntreprinderile pot concura o corporație... nici o problemă, apare în scurt timp și legea care impune niște reguli noi... vezi doamne să ajute populația, să păzească mediu ș.a.m.d.! Despre ce concurență vorbește?
Una cu alta, o carte interesantă... păcat că cine ar trebui să o citească, probabil o vor ignora total. Pentru subiectul ales și pentru documentare îi acord nota 4,1. O carte bine scrisă.
|
|
Crystian
|
|
Pagina anterioară Pagina următoare |
|
|