CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Insule în derivă - Ernest Hemingway
Editura Vivaldi, 1998
     Am început să o citesc cu emoÅ£ie. O aveam demult în bibliotecă, dar parcă mi-era teamă de marele Hemingway. Mi-era teamă de acea dezamăgire trăită după prea mult marketing: supraevaluare sau pur ÅŸi simplu acea senzaÅ£ie de "sunt prea mic pentru a înÅ£elege ce scrie aici".
     Nimic din toate acestea: am avut o lectură mai mult decât plăcută. Mai rar mi-a fost dat să întâlnesc un povestitor atât de desăvârÈ™it. Cu greu poÈ›i să-È›i imaginezi, cum fapte aparent banale, pot deveni aventuri nemaipomenite prin pana maestrului. Parcă pentru a ilustra acest fapt, apare un episod în care personajul principal, Thomas Hudson, pe post de pictor, câștigă bani frumoÅŸi tocmai din transpunerea pe pânză a unor lucruri obiÅŸnuite din viaÅ£a pescarilor È™i a mării.
     Romanul este împărÅ£it în trei părÈ›i: Bimini, Cuba È™i Pe mare. La prima vedere fără legătură între ele: chiar È™i Thomas Hudson personajul principal pare un alt om în fiecare dintre ele. ÃŽn prima parte avem de a face cu un pictor, tată responsabil care trăieÈ™te pe pitoreasca insulă Bimini, pe malul mării, într-un sat tipic de pescari. Nu pescarii de pe la noi, ci aceea din america centrală.
     Punctul central al satului, este barul, în care se întâlnesc personajele principale, pescarii È™i turiÈ™tii porniÈ›i în croaziere. Aici se pune la cale mersul lumii È™i se hotărăsc destine.
     AcÈ›iunea se concentrează pe vacanÈ›a celor trei băieÈ›i a lui Thomas Hudson. Calmul insulei È™i programul bine pus la punct a lui Thomas, sunt tulburate de tinereÈ›e, copilărie È™i aventuri pe plajă È™i pe mare. Aici l-am regăsit pe Hemingway, pescarul, într-un episod în care unul dintre băieÈ›i încearcă să prindă un peÈ™te sabie... o zi întreagă.
     A doua parte, ne aduce în prim plan un Thomas Hudson beÈ›iv. Totul se concentrează în jurul băuturilor, barurilor, amintirilor despre vremurile bune de altădată È™i a prostituatelor alungate din Cuba.
     ÃŽn ultima parte, ne întîlnim cu căpitanul de vas, pornit în urmărirea unui grup de soldaÈ›i nemÈ›i eÈ™uaÈ›i de pe un submarin, care au făcut greÈ™eala să masacreze un sat de pescari de pe o insulă din caraibe. O urmărire ca-n filme, dar nu pe autostradă ci pe mare, printre insule, stuf, păsări È™i soare. Am regăsit încă o dată geniul lui Hemingway, È™i am trăit cu el bucuria de a fi acolo, pe mare, în Caraibe, prin curentul golfului.
     Din păcate, cartea nu a fost terminată, în sensul că nu a fost finisată. A fost publicată după moartea lui Hemingway. Există, în special în prima parte niÈ™te rupturi în firul epic. Apar È™i dispar personaje brusc, de nicăieri. Acesta este motivul pentru care îi acord doar nota 4,5, deÈ™i cartea este genială.
Crystian   
 
 
Pan Wołodyjowsky - Henryk Sienkiewicz
Editura Garamond,
     Èšara arde È™i baba se piaptănă! Cam acesta este mesajul transmis de către Henryk Sienkiewicz în cel de al treilea volum al trilogiei sale închinat vremurilor bune din istoria Poloniei. Noroc cu o mână de viteji, care prin eforturi supraomeneÈ™ti reuÈ™esc să oprească înaintarea puhoiului otoman.
     Din prea mult entuziasm, pentru a-i trezi din amorÈ›eala cei cuprinse pe contemporani, Henryk Sienkiewicz ajustează puÈ›in istoria în favoarea eroilor romanelor sale. Acest lucru îi aduce pe de o parte onoruri, dar È™i o mulÈ›ime de critici din partea specialiÈ™tilor, motiv pentru care în acest volum se îndepărtează mai puÈ›in de la cursul istoriei. Prin urmare, deÈ™i vitejeÈ™ti, faptele nu mai au întotdeauna finalul fericit. De', viaÈ›a nu e numai lapte È™i miere.
     Un alt factor care influenÅ£ează acest roman este moartea soÈ›iei autorului, care-l aruncă pe acesta în melancolie. Cel puÈ›in în prima treime a romanului, faptele vitejeÈ™ti sălășuiesc mai mult în amintiri, iar dramele personale È™i poveÈ™tile de amor umplu paginile.
     Dacă pe Skrzetuski, eroul primului roman din trilogie, îl regăsim aici fericit È™i cu o droaie de copii, WoÅ‚odyjowsky apare ca un personaj doborât de necazul morÈ›ii bruÈ™te a logodnicei sale, retras la o mănăstire cu gândul de a-È™i închina restul vieÈ›ii Domului. Noroc cu jupân Zagloba care, ca de obicei, aduce lucrurile pe făgaÈ™ul normal prin vicleÈ™ugurile sale: îl ademeneÈ™te în afara mănăstirii, îl îmbată È™i îl aruncă în braÈ›ele unei femei. Chiar dacă planurile de însurătoare nu ies de la început, precum unse, pe parcurs, WoÅ‚odyjowsky își găseÈ™te aleasa inimii în "haiducelul" Basia. ÃŽntre cei doi se înfiripă o dragoste atât de mare că numai moartea îi va mai despărÈ›i...
     Noua familie se mută la Chreptiów, o garnizoană de graniță, unde, cu câteva sute de oÈ™teni aflaÈ›i în subordine, aduc liniÈ™tea È›inuturilor din zonă. Aici încep poveÈ™tile la gura focului în stilul lui Sadoveanu, dar nu despre vânătoare È™i peisaje mioritice, ci despre întâmplări din robie de la turci È™i tătari.
     ÃŽncet, încet autorul scapă de melancolia de la începutul romanului È™i apare acÈ›iunea în toată splendoarea ei: trădări, crime, violuri, jafuri, tâlhari, răpiri, culminând cu atacul oastei otomane asupra cetății Kamieniec.
     ÃŽn carte este descrisă È™i o incursiune a trupelor polone în Moldova: un teritoriu cam sălbatic, împânzit de codrii È™i controlat de turci... hmmm. Mă rog, fiecare cu istoria È™i orgoliile lui. (Vorbim despre anii 1670...)
     DeÈ™i prima parte a fost puÈ›in cam plictisitoare, partea a doua a romanului l-a adus în scenă pe adevăratul Henryk Sienkiewicz, un scriitor de marcă, nu doar al Poloniei, ci al întregii omeniri. Pentru acest lucru îi acord romanului nota 4,4.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker