CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Regulile Marthei - Martha Stewart
Editura Curtea Veche Publishing, 2006
     Regulile Marthei este o carte pe care o recomand în special antreprenorilor (sau patronilor, ca să È™tie È™i românul despre ce discutăm) sau viitorilor antreprenori care nu au o pregătire de specialitate în domeniu. ÃŽnsăși autoarea nu se laudă să fi avut la începuturile carierei prea multe diplome de management.
     Pentru cine nu o cunoaÈ™te (trebuie să recunosc că nici eu nu auzisem de ea), Martha Stewart a construit un imperiu media, pornind de la o simplă firmă de catering, având la bază lucrurile utile pentru casă, începând de la simple reÈ›ete pentru mâncare È™i până la amenajarea grădinii. ÃŽn culmea gloriei a făcut È™i câteva luni de închisoare pentru o speculaÈ›ie pe piaÈ›a financiară, după care a fost gazda emisiunii Ucenicul (The Apprentice) pentru un sezon.
     Ideea scrierii acestei cărÈ›i i-a venit în închisoare în timp ce discuta cu celelalte deÈ›inute care îi cereau sfaturi, profitând de faptul că puteau discuta de la egal la egal cu o femeie de afaceri atât de celebră. Aceste sfaturi au constituit scheletul cărÈ›ii de față È™i întreaga carte are un limbaj accesibil pentru publicul larg.
     Regulile Marthei, sau de fapt sfaturile acesteia, sunt punctele cheie care au ajutat-o pe aceasta în carieră: pasiunea pentru ceea ce faci, sursa marilor idei, concentrarea pe detalii fără a pierde imaginea de ansamblu, transmiterea informaÈ›iilor de valoare pentru a te face cunoscut, reguli pentru dezvoltare, accentul pe calitate, importanÈ›a echipei È™i motivarea oamenilor, ieÈ™irea din necazuri cu faÈ›a curată, asumarea riscurilor È™i crearea de lucruri care să le facă viaÈ›a mai frumoasă oamenilor.
     Toate aceste lucruri se regăsesc în cărÈ›ile de management, dar parcă spuse pe înÈ›elesul cititorului par mult mai simple È™i mai naturale. Dacă ar fi să le dau un sfat celor cu MBA, cu privire la această carte, le-aÈ™ spune să citească cu atenÈ›ie părÈ›ile cu motivarea oamenilor, accentul pe calitate È™i pe crearea lucrurilor frumoase pentru oameni. Iar oamenilor din marketing le-aÈ™ spune că această carte este o adevărată lecÈ›ie de marketing: Martha Stewart își promovează propria afacere pe banii cititorilor, mai bine decât un an de reclamă la televizor, spunând doar niÈ™te lucruri de bun simÈ› la urma urmelor. Cel puÈ›in la cuvinte È™i la bătut apa în piuă pe un subiect se pricepe de minune.
     ÃŽi acord nota 4 pentru că este o carte valoroasă pentru antreprenorii vocaÈ›ionali, È™i doar această notă, pentru că am fost poate puÈ›in deranjat de prea multa laudă de sine.
Crystian   
 
 
Managementul serviciilor - Alexandru Jivan
Editura Editura de Vest, 1998
     Am avut un profesor de matematică la facultate care avea un stil atât de ciudat de a vorbi, încât, la început, nu înÈ›elegeam nimic din ceea ce spune. Apoi am început să mă obiÈ™nuiesc cu el È™i să-i înÈ›eleg vorbele, dar logica lui tot nu o înÈ›elegeam: copiam la xerox tot ce scria pe tablă. Culmea însă, când învățam pentru examen, cursurile lui È™i demonstraÅ£iile în special mi se păreau foarte logice È™i clare.
     AcelaÈ™i sentiment l-am avut citind această carte: chiar am început să-mi pun întrebări la un moment dat dacă nu e ceva în neregulă cu mine. Trebuia să recitesc paragrafele de 2-3 ori pentru a le înÈ›elege: autorul a folosit fraze lungi, cu un vocabular foarte bogat. Practic mă pierdeam în text È™i pe nesimÈ›ite, mintea mea zbura aiurea. O carte exact opusă stilului anglo-saxon cu fraze scurte È™i la obiect.
     Dar totuÈ™i informaÈ›iile pe care mi le-a furnizat această carte mi se par foarte utile È™i foarte interesante, deÈ™i cartea a fost publicată cu zece ani în urmă. Acesta a fost motivul pentru care am mers până la capăt È™i nu am abandonat-o.
     La începutul cărÈ›ii suntem puÈ™i în temă cu specificul serviciilor. Cum se deosebesc ele de producÈ›ia industrială de bunuri materiale. Pe tot parcursul cărÈ›ii apoi am întâlnit această paralelă, pentru a scoate în evidență în fiecare domeniul al managementului "specificitățile" serviciilor.
     Se vorbeÈ™te foarte mult despre calitatea serviciilor, un termen pe atât de promovat È™i de care totuÈ™i ducem o lipsă tot mai acută în ziua de azi. Ajunge doar să ne gândim la serviciile de vânzări oferite de hypermarketuri: doamne fereÈ™te să întrebi vreun om de-al lor despre orice produs expus.
     Sunt expuse apoi relaÈ›iile cu piaÈ›a: gestionarea aprovizionărilor È™i al transportului, managementul relaÈ›iilor cu beneficiarii, marketingul, concurenÈ›a È™i nu în ultimul rând valoarea È™i preÈ›ul.
     Cel mai interesant capitol mi s-a părut cel referitor la managementul personalului: cum se fac angajările, cum este motivat personalul, cum sunt verificaÈ›i angajaÈ›ii È™i cum le este măsurată munca depusă, cultura de întreprindere È™i caracteristicile cadrelor de conducere.
     Gestionarea optimă a resurselor este tema următorului capitol. Nu este uitată nici gestionarea È™i influenÈ›area cererii. Ultimul capitol este dedicat managementului dezvoltării firmei de servicii È™i problemele pe care le poate aduce acest proces în deservirea clienÈ›ilor.
     Pentru informaÈ›iile primite i-aÈ™ acorda aprope nota maximă, dar pentru modul de expunere, mult prea "academic" îi acord doar nota 4, pentru că beneficiarii ei ar trebui să fie în primul rând oamenii de afaceri È™i apoi studenÈ›ii È™i cadrele didactice.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker