CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
SAS - Atac asupra Israelului - Gerard de Villiers
Editura Tinerama,
     Totul începe cu moartea suspectă a doi agenÅ£i CIA, ce se aflau pe urmele unui comerciant de componente, esenÅ£iale, pentru construcÅ£ia focoaselor nucleare. Este chemat în scenă obiÅŸnuitul nostru agent CIA, alteÅ£a sa serenisimă, prinÅ£ul Malko Linge. Cu ajutorul lui Mandy Brown ÅŸi al Pamelei Blazer, două dive superbe, Malko descoperă un plan diabolic pus la cale de către Sadam Hussein pentru ÅŸterge statul Israel de pe faÅ£a pământului.
     Austria, FranÅ£a, Luxemburg, Belgia ÅŸi în fine Turcia devin câmpul de acÅ£iune a lui Malko, al servitorului lui Elko ÅŸi al prietenilor lui de la CIA, Milton ÅŸi Chris împotriva oamenilor lui Saddam. Totul pentru a opri construcÅ£ia armelor nucleare.
     Folosind ingredientele sale de succes - teroriÅŸti, arme, scene fierbinÅ£i de sex, femei fatale, servicii secrete -, Gerard de Villiers, ne Å£ine în tensiune de la prima până la ultima pagină. După ce am citit aproximativ optzeci din cărÅ£ile din seria SAS, am remarcat, în Atac asupra Israelului, că textul a devenit mai pudic: scenele de dragoste nu mai sunt descrise în amănunt... parcă ar fi rămas netraduse. Sau s-a cuminÅ£it autorul? Voi vedea în cărÅ£ile următoare din serie.
     Poate vă întrebaÅ£i dacă m-am ales cu ceva după atâtea cărÅ£i atât de asemănătoare între ele? Da, ÅŸi-au făcut datoria ÅŸi mi-au oferit acea lectură uÅŸoară care te destinde atunci când nu mai ai chef de lucruri prea serioase. Felicit editura Tinerama pentru iniÅ£iativă, deÅŸi m-a supărat la un moment dat că a reeditat unele cărÅ£i din serie sub alte denumiri.
     Pentru că reuÅŸeÅŸte să îmi menÅ£ină atenÅ£ia trează după atâta timp, fapt surprinzător pentru o carte de serie, îi ofer cărÅ£ii Atac asupra Israelului nota 3.
Crystian   
 
 
O tragedie americană - Theodore Dreiser
Editura Minerva, 1973
     Apărut în colecÈ›ia Biblioteca pentru toÈ›i, romanul lui Dreiser urmăreÈ™te destinul tragic al unui tânăr american, Clyde Griffiths. Născut într-o familie de predicatori, ce cântau pe străzi pentru a strânge banii necesari întreÈ›inerii unei misiuni creÈ™tină (un fel de cerÈ™etorie mascată), acesta încearcă pe tot parcursul vieÈ›ii sale să scape de destinul tragic pe care i la urzit soarta È™i să ajungă la bogăția simbolizată de unchiul acestuia, un mare fabricant de gulere pentru cămăși.
     Caracterul slab È™i needucat în ale vieÈ›ii, pe de o parte, È™i farmecul personal înnăscut, pe de alta, îl împinge uÈ™or în tot felul de încurcături având la baza aventuri amoroase. IubeÈ™te uÈ™or È™i uită aparent uÈ™or. Fetele profită de naivitatea lui È™i-l împing spre tot felul de lucruri necugetate.
     Cititorul este uÈ™or, uÈ™or prins în dilemă: este Clyde vinovat de ceea i se întâmplă sau este doar un învins al sorÈ›ii, bătut de vânt spre nenorociri. Este el copilul care nu ascultă de îndrumările înÈ›elepte ale părinÈ›ilor È™i ale societății sau este victima ce luptă să scape de principiile mărginite ale timpurilor lui?
     Vedem în O tragedie americană o altă Americă față de aceea a eroilor din filmele hollywood-iene. Nu este o È›ară în care omul este liber să facă ce doreÈ™te, ci o È›ară care a copiat întru-totul modelele vechii Europe. Societatea îi marginalizează pe cei săraci È™i îi acceptă în cercurile înalte doar pe cei înstăriÈ›i. Procesele sunt influenÈ›ate de apartenenÈ›a la anumite partide politice È™i de apropiatele alegeri, iar juraÈ›ii ascultă vocea străzii È™i nu cea a raÈ›iunii.
     Nu degeaba Dreser a fost acuzat de afinități comuniste iar romanele sale au fost publicate cu greu în Statele Unite unde editurile aparÈ›iuneau conservatorilor È™i puritanilor.
     Un roman-frescă al Americii, o carte tragică, inspirată se pare dintr-o crimă banală, dar care loveÈ™te adânc în visul American È™i în miÈ™cările religioase. PuÈ›in parcă prea lungă (poate e È™i normal, pentru a-È™i atinge scopul), ultimul volum din cele trei l-am parcurs cu sufletul la gură È™i încercam È™i eu să-mi dau seama, raÈ›ional, dacă Clyde a fost sau nu un criminal.
     Vă invit să citiÈ›i o mare capodoperă a începutului de secol XX, È™i îi acord nota 4,5. Din aceeaÈ™i epocă vă recomand È™i CaracatiÈ›a lui Frank Norris, pe care o găsiÈ›i în magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker