CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Managementul serviciilor - Alexandru Jivan
Editura Editura de Vest, 1998
     Am avut un profesor de matematică la facultate care avea un stil atât de ciudat de a vorbi, încât, la început, nu înÈ›elegeam nimic din ceea ce spune. Apoi am început să mă obiÈ™nuiesc cu el È™i să-i înÈ›eleg vorbele, dar logica lui tot nu o înÈ›elegeam: copiam la xerox tot ce scria pe tablă. Culmea însă, când învățam pentru examen, cursurile lui È™i demonstraÅ£iile în special mi se păreau foarte logice È™i clare.
     AcelaÈ™i sentiment l-am avut citind această carte: chiar am început să-mi pun întrebări la un moment dat dacă nu e ceva în neregulă cu mine. Trebuia să recitesc paragrafele de 2-3 ori pentru a le înÈ›elege: autorul a folosit fraze lungi, cu un vocabular foarte bogat. Practic mă pierdeam în text È™i pe nesimÈ›ite, mintea mea zbura aiurea. O carte exact opusă stilului anglo-saxon cu fraze scurte È™i la obiect.
     Dar totuÈ™i informaÈ›iile pe care mi le-a furnizat această carte mi se par foarte utile È™i foarte interesante, deÈ™i cartea a fost publicată cu zece ani în urmă. Acesta a fost motivul pentru care am mers până la capăt È™i nu am abandonat-o.
     La începutul cărÈ›ii suntem puÈ™i în temă cu specificul serviciilor. Cum se deosebesc ele de producÈ›ia industrială de bunuri materiale. Pe tot parcursul cărÈ›ii apoi am întâlnit această paralelă, pentru a scoate în evidență în fiecare domeniul al managementului "specificitățile" serviciilor.
     Se vorbeÈ™te foarte mult despre calitatea serviciilor, un termen pe atât de promovat È™i de care totuÈ™i ducem o lipsă tot mai acută în ziua de azi. Ajunge doar să ne gândim la serviciile de vânzări oferite de hypermarketuri: doamne fereÈ™te să întrebi vreun om de-al lor despre orice produs expus.
     Sunt expuse apoi relaÈ›iile cu piaÈ›a: gestionarea aprovizionărilor È™i al transportului, managementul relaÈ›iilor cu beneficiarii, marketingul, concurenÈ›a È™i nu în ultimul rând valoarea È™i preÈ›ul.
     Cel mai interesant capitol mi s-a părut cel referitor la managementul personalului: cum se fac angajările, cum este motivat personalul, cum sunt verificaÈ›i angajaÈ›ii È™i cum le este măsurată munca depusă, cultura de întreprindere È™i caracteristicile cadrelor de conducere.
     Gestionarea optimă a resurselor este tema următorului capitol. Nu este uitată nici gestionarea È™i influenÈ›area cererii. Ultimul capitol este dedicat managementului dezvoltării firmei de servicii È™i problemele pe care le poate aduce acest proces în deservirea clienÈ›ilor.
     Pentru informaÈ›iile primite i-aÈ™ acorda aprope nota maximă, dar pentru modul de expunere, mult prea "academic" îi acord doar nota 4, pentru că beneficiarii ei ar trebui să fie în primul rând oamenii de afaceri È™i apoi studenÈ›ii È™i cadrele didactice.
Crystian   
 
 
Aventurile echipajului Dox - Ochii diavolului - Peter Gontran
Editura Marist, 2004
     Pe insula Saint Kitts sau Saint Christopher din Marea Caraibelor se întâmplă lucruri stranii. Cu exact doi ani în urmă, maÈ™ina guvernatorului insulei, Sir Hubert, loveÈ™te o fetiță băștinașă, în timpul unui tur al insulei. Accidentul adună repede băștinaÈ™ii din sat, printre care se află È™i mama victimei. Văzându-È™i fiica moartă, aceasta începe să-i blesteme pe È™ofer È™i pe Sir Hubert. Spre ghinionul lor era o vrăjitoare, practicantă de voodoo.
     Guvernatorul, om cinstit È™i modest, nu profită de suveranitatea lui È™i lasă poliÈ›ia să-È™i facă datoria, astfel È™oferul este condamnat la È™ase luni de închisoare, iar el obligat să-i plătească despăgubiri familiei victimei.
     ÃŽnsă se pare că blestemul îi ajunge din urmă È™i nu È›ine seama de îndreptările făcute de justiÈ›ia umană: È™oferul se spânzură aparent, exact la un an după accident. Nu a existat nici un semn înainte că ar fi vrut să o facă... Mai mult, au început să se întâmple tot felul de accidente stranii, stânci care cad din senin, accidente de maÈ™ină fără sens, pachete cu organe de animale. Toate împotriva lui Sir Hubert.
     Acum însă, întâmplarea face să apară în portul insulei iahtul echipajului Dox, See Adler. Sir Hubert profită È™i îi invită pe Marian Farrow È™i pe Robert Bertram la un bal orgaizat la reÈ™edinÈ›a guvernatorului, ocazie cu care le expune întâmplările stranii prin care trece.
     Cum, nu È™tiÈ›i cine sunt domnii Farrow È™i Bertram? Nu È™titi cine este echipajul Dox? Adevărul este că nici eu nu am auzit până acum despre el, deÈ™i Doxurile (cum le spune la cărticelele din serie) par să existe demult pe plaiurile mioritice, încă din perioada interbelică. DeÈ™i nu vor să recunoască, cei doi sunt niÈ™te detectivi care își desfășoară activitatea prin locuri exotice, cum ar fi È™i insula noastră. Ei mai sunt însoÈ›iÈ›i de un negru congolez, Pongo sau "UriaÈ™ul" È™i de ghepardul Maha, care îi ajută să iasă din situaÈ›iile dificile.
     Din păcate, sosirea echipajului la balul organizat la reÈ™edință nu pare să-l ajute prea mult pe guvernator - Sir Hubert este găsit spânzurat în propriul birou cu uÈ™a închisă pe dinăuntru. ÃŽn confuzia creată, dispare È™i Sheila, fiica guvernatorului.
     Vor reuÈ™i cei din echipajul Dox să rezolve această nouă enigmă apărută în cale?
     Vrăjitorie, organizaÈ›ii secrete, crime È™i dispariÈ›ii misterioase, un peisaj exotic dintr-o insulă din Caraibe È™i atmosfera începutului se secol, fac din acest miniroman poliÈ›ist o lectură mai mult decât agreabilă. Pentru toate acestea îi acord nota 3,5. Să sperăm că editura Marist nu va întrerupe seria!
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker