CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
SAS - Atac asupra Israelului - Gerard de Villiers
Editura Tinerama,
     Totul începe cu moartea suspectă a doi agenÅ£i CIA, ce se aflau pe urmele unui comerciant de componente, esenÅ£iale, pentru construcÅ£ia focoaselor nucleare. Este chemat în scenă obiÅŸnuitul nostru agent CIA, alteÅ£a sa serenisimă, prinÅ£ul Malko Linge. Cu ajutorul lui Mandy Brown ÅŸi al Pamelei Blazer, două dive superbe, Malko descoperă un plan diabolic pus la cale de către Sadam Hussein pentru ÅŸterge statul Israel de pe faÅ£a pământului.
     Austria, FranÅ£a, Luxemburg, Belgia ÅŸi în fine Turcia devin câmpul de acÅ£iune a lui Malko, al servitorului lui Elko ÅŸi al prietenilor lui de la CIA, Milton ÅŸi Chris împotriva oamenilor lui Saddam. Totul pentru a opri construcÅ£ia armelor nucleare.
     Folosind ingredientele sale de succes - teroriÅŸti, arme, scene fierbinÅ£i de sex, femei fatale, servicii secrete -, Gerard de Villiers, ne Å£ine în tensiune de la prima până la ultima pagină. După ce am citit aproximativ optzeci din cărÅ£ile din seria SAS, am remarcat, în Atac asupra Israelului, că textul a devenit mai pudic: scenele de dragoste nu mai sunt descrise în amănunt... parcă ar fi rămas netraduse. Sau s-a cuminÅ£it autorul? Voi vedea în cărÅ£ile următoare din serie.
     Poate vă întrebaÅ£i dacă m-am ales cu ceva după atâtea cărÅ£i atât de asemănătoare între ele? Da, ÅŸi-au făcut datoria ÅŸi mi-au oferit acea lectură uÅŸoară care te destinde atunci când nu mai ai chef de lucruri prea serioase. Felicit editura Tinerama pentru iniÅ£iativă, deÅŸi m-a supărat la un moment dat că a reeditat unele cărÅ£i din serie sub alte denumiri.
     Pentru că reuÅŸeÅŸte să îmi menÅ£ină atenÅ£ia trează după atâta timp, fapt surprinzător pentru o carte de serie, îi ofer cărÅ£ii Atac asupra Israelului nota 3.
Crystian   
 
 
Lumea Sofiei - Jostein Gaarder
Editura Univers, 2006
     Un orăşel de provincie în care nu se întâmplă nimic... sau cel puÅ£in aÅŸa pare, în prima jumătate. Un alt film de duzină! Cine te-a pus să te uiÅ£i la el? Apoi lucrurile mărunte ÅŸi nesemnificative încep să se lege între ele ÅŸi să capete o nouă dimensiune: brusc te trezeÅŸti în faÅ£a celui mai bun film pe care l-ai văzut în ultima vreme!
     Cam acelaÅŸi sentiment l-am avut citind Lumea Sofiei, a lui Jostein Gaarder.
     Sofie, este o elevă dintr-un orăşel din Norvegia, care la venirea acasă de la ÅŸcoală, primeÅŸte prin poÅŸtă scrisori de la un necunoscut. Fără ÅŸtampile, fără timbre, fără expeditor. Scrisorile conÅ£in lecÅ£ii de filosofie. Prin intermediul lor începi să-i cunoÅŸti pe Democrit, Platon, Aristotel ÅŸ.a.m.d.
     AÅ£i citi aÅŸa ceva? Probabil că nu. Dar Jostein Gaarder ÅŸtie să introducă acel element de suspans care te atrage să mai citeÅŸti o pagină ÅŸi apoi încă una. Parcă ceva, ceva nu e chiar în regulă cu aceste lecÅ£ii... Să fim serioÅŸi, cine ar citi filosofie în locul unui thriller? Poate că niÅŸte cărÅ£i poÅŸale trimise din Liban, pentru o misterioasă Hilde, de către tatăl ei, sau o veche oglindă fermecată, nu te lasă să închizi cartea. Ce să mai vorbim de coliba maiorului!
     Noroc că filosofia celor din antichitate este chiar interesantă. Greul a venit când am ajuns pe la Kant ÅŸi pe la romantism. Recunosc că am dat bac-ul din filosofie, dar ÅŸi că era cât pe ce să-l pic! Profesorii cereau filosofia din manual nu filosofiile izvorâte din imaginaÅ£ia mea. Acum mi-am adus aminte de ce!
     Dar a venit ÅŸi răsplata! ÃŽn lumea Sofiei încep să se întâmple lucruri ciudate. La început mai timid, parcă, parcă desprinse din realitate. Doar sunt prezentate într-o carte, nu? Dar când personaje din poveÅŸti încep să te salute prin pădure... Apoi totul se răstoarnă cu susul în jos. Nimic nu mai e ce a fost! Nici Sofie, nici Hilde ÅŸi nici maiorul.
     V-am făcut curioÅŸi? Nu e nici pe departe, curiozitatea pe care o trăieÅŸti când te apropii de sfârÅŸitul cărÅ£ii.
     Iată ce este minunat la Jostein Gaarder: nu doar că a ÅŸtiut să lege o poveste pe marginea unui curs de filosofie, ci că această poveste constituie chiar exemplele care ilustrează cursul. Minunat!
     Nota 4,9 e meritată pe deplin! Dacă nu era Kant, i-aÅŸ fi dat maximul.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker