CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Lumea Sofiei - Jostein Gaarder
Editura Univers, 2006
     Un orăşel de provincie în care nu se întâmplă nimic... sau cel puÅ£in aÅŸa pare, în prima jumătate. Un alt film de duzină! Cine te-a pus să te uiÅ£i la el? Apoi lucrurile mărunte ÅŸi nesemnificative încep să se lege între ele ÅŸi să capete o nouă dimensiune: brusc te trezeÅŸti în faÅ£a celui mai bun film pe care l-ai văzut în ultima vreme!
     Cam acelaÅŸi sentiment l-am avut citind Lumea Sofiei, a lui Jostein Gaarder.
     Sofie, este o elevă dintr-un orăşel din Norvegia, care la venirea acasă de la ÅŸcoală, primeÅŸte prin poÅŸtă scrisori de la un necunoscut. Fără ÅŸtampile, fără timbre, fără expeditor. Scrisorile conÅ£in lecÅ£ii de filosofie. Prin intermediul lor începi să-i cunoÅŸti pe Democrit, Platon, Aristotel ÅŸ.a.m.d.
     AÅ£i citi aÅŸa ceva? Probabil că nu. Dar Jostein Gaarder ÅŸtie să introducă acel element de suspans care te atrage să mai citeÅŸti o pagină ÅŸi apoi încă una. Parcă ceva, ceva nu e chiar în regulă cu aceste lecÅ£ii... Să fim serioÅŸi, cine ar citi filosofie în locul unui thriller? Poate că niÅŸte cărÅ£i poÅŸale trimise din Liban, pentru o misterioasă Hilde, de către tatăl ei, sau o veche oglindă fermecată, nu te lasă să închizi cartea. Ce să mai vorbim de coliba maiorului!
     Noroc că filosofia celor din antichitate este chiar interesantă. Greul a venit când am ajuns pe la Kant ÅŸi pe la romantism. Recunosc că am dat bac-ul din filosofie, dar ÅŸi că era cât pe ce să-l pic! Profesorii cereau filosofia din manual nu filosofiile izvorâte din imaginaÅ£ia mea. Acum mi-am adus aminte de ce!
     Dar a venit ÅŸi răsplata! ÃŽn lumea Sofiei încep să se întâmple lucruri ciudate. La început mai timid, parcă, parcă desprinse din realitate. Doar sunt prezentate într-o carte, nu? Dar când personaje din poveÅŸti încep să te salute prin pădure... Apoi totul se răstoarnă cu susul în jos. Nimic nu mai e ce a fost! Nici Sofie, nici Hilde ÅŸi nici maiorul.
     V-am făcut curioÅŸi? Nu e nici pe departe, curiozitatea pe care o trăieÅŸti când te apropii de sfârÅŸitul cărÅ£ii.
     Iată ce este minunat la Jostein Gaarder: nu doar că a ÅŸtiut să lege o poveste pe marginea unui curs de filosofie, ci că această poveste constituie chiar exemplele care ilustrează cursul. Minunat!
     Nota 4,9 e meritată pe deplin! Dacă nu era Kant, i-aÅŸ fi dat maximul.
Crystian   
 
 
Protocolul Sigma - Robert Ludlum
Editura Lider, Luceafărul,
     Ben este fiul unui magnat american, Max Hartman, un evreu trecut prin lagărele naziste, ajuns acum să conducă afaceri de miliarde de dolari. Aflat în trecere prin Zürich, ElveÈ›ia, Ben este atacat pe nepusă masă de către un fost prieten. El reuÈ™eÈ™te să scape prin fugă de tentativa de asasinat, datorită abilităților dobândite în copilărie. ÃŽntâmplarea lăsa în urmă o serie de cadavre, lovite de către gloanÈ›ele răzleÈ›e.
     Lucrurile se precipită: tentativele de asasinat se È›in lanÈ› în zilele care urmează. ExplicaÈ›ia acestor evenimente neaÈ™teptate o dă Peter, fratele geamăn a lui Ben. Acesta a descoperit o poză realizată în timpul celui de al doilea război mondial care îi prezintă pe magnaÈ›ii lumii, din ambele tabere beligerante, adunaÈ›i împreună pentru a pune bazele unei corporaÈ›ii multinaÈ›ionale, numită Sigma, sfidând astfel legile războiului È™i ale moralei. Această poză poate schimba cursul istoriei È™i stă la baza cercetării pe care Ben o va iniÈ›ia pentru a elucida misterul.
     Simultan, în Statele Unite, agentul Anna Navarro este trimisă de către È™eful Serviciului de Cooperare Internă să ancheteze morÈ›ile suspecte ale unor bogătaÈ™i bătrâni, răspândiÈ›i pe toate continentele. Ce au toÈ›i aceÈ™tia în comun? ÃŽn trecut au fost cercetaÈ›i de către CIA în cadrul unei operaÈ›iuni numită Sigma.
     Drumurile celor două personaje principale ale cărÈ›ii se vor întâlni curând când vor realiza că ambii caută aceleaÈ™i răspunsuri.
     Cartea este scrisă în stilul unui thriller hollywoodian: personajele principale scapă de nenumărate ori de ucigaÈ™i profesioniÈ™ti dar fac în acelaÈ™i timp greÈ™eli copilăreÈ™ti cum ar fi să folosească cărÈ›i de credit, când toată poliÈ›ia din Europa È™i din cele două Americii sunt pe urmele lor. Iar deghizarea o folosesc doar în ultimul moment, deÈ™i pozele lor împânzesc toate ziarele. Finalul este de asemenea apocaliptic È™i dacă stai să analizezi lucrurile cu atenÈ›ie îți dai seama că nu prea se potriveÈ™te cu imaginea transmisă în capitolele anterioare.
     Dar dacă pretenÈ›iile nu sunt prea mari, cartea este scrisă biniÈ™or, te prinde È™i o recomand pentru câteva ore de relaxare. ÃŽi acord nota 4.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker