CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Nechibzuință - Amanda Quick
Editura Colemus, 1994
     Phoebe Layton este fiica numai bună de măritat a familiei Clarington. ÃŽnsă, spre deosebire de celelalte fete din înalta societate de o seamă cu ea, aceasta trăieÈ™te într-o lume de vis, a cavalerilor medievali, indusă de mulÈ›imea de romane de capă È™i spadă pe care le citeÈ™te È™i colecÈ›ionează cu ardoare. DorinÈ›a de a-È™i găsi un cavaler care să se lupte pentru ea, să o salveze È™i să-i satisfacă toate dorinÈ›ele, o împinge la tot felul de fapte nechibzuite, care o bagă în tot felul de buclucuri.
     Ea identifică în Gabriel Banner, conte de Wylde, pe potenÈ›ialul cavaler care se potriveÈ™te de minune cu figura din imaginaÈ›ia ei. Acesta a vrut să o salveze pe sora ei de la o căsătorie nefericită, era bogat È™i trăia într-un castel medieval. Mai mult era È™i el iubitor È™i autor de romane cavalereÈ™ti.
     Pentru a-l atrage în jocul ei, Phoebe È›ese o adevărată conspiraÈ›ie, care-l atrage pe Gabriel într-o noapte în È›inutul Sussex, o regiune din sudul Angliei, pentru a-i fi însoÈ›itor È™i pavăză în achiziÈ›ionarea unui manuscris vechi, de la un colecÈ›ionar de cărÈ›i ciudat. ÃŽnsă cavalerul rătăcitor, se dovedeÈ™te a fi departe de năzuinÈ›ele domniÈ›ei, atunci când un hoÈ› le taie calea È™i le fură preÈ›iosul manuscris.
     TotuÈ™i, lucrurile se schimbă radical când Gabriel reuÈ™eÈ™te să demaÈ™te jocul domniÈ™oarei Phoebe È™i, deÈ™i nu vrea să recunoască, el devine tocmai personajul imaginat de Phoebe. ÃŽntre cei doi se înfiripă de-a lungul romanului o poveste de dragoste plină de pasiune È™i bineînÈ›eles de peripeÈ›ii.
     Cartea este bine scrisă È™i are un fir cursiv uÈ™or de urmărit. Singurul reproÈ™ pe care îl pot aduce este că acÈ›iunea se petrece în episoade: Phoebe intră într-o încurcătură, Gabriel apare È™i o salvează, iar povestea de dragoste evoluează de-a lungul acestora. Cititorul își poate pierde uÈ™or interesul pentru următoarea aventură, partea de suspans fiind puÈ›in anemică.
     Iubitorii de romantism, trebuie să-i mulÈ›umească autoarei Jayne Ann Krentz, alias Amanda Quick, pentru încă un roman de dragoste reuÈ™it, uÈ™or de citit È™i... nerecomandat minorilor. Eu îi acord nota 3,5.
Crystian   
 
 
O tragedie americană - Theodore Dreiser
Editura Minerva, 1973
     Apărut în colecÈ›ia Biblioteca pentru toÈ›i, romanul lui Dreiser urmăreÈ™te destinul tragic al unui tânăr american, Clyde Griffiths. Născut într-o familie de predicatori, ce cântau pe străzi pentru a strânge banii necesari întreÈ›inerii unei misiuni creÈ™tină (un fel de cerÈ™etorie mascată), acesta încearcă pe tot parcursul vieÈ›ii sale să scape de destinul tragic pe care i la urzit soarta È™i să ajungă la bogăția simbolizată de unchiul acestuia, un mare fabricant de gulere pentru cămăși.
     Caracterul slab È™i needucat în ale vieÈ›ii, pe de o parte, È™i farmecul personal înnăscut, pe de alta, îl împinge uÈ™or în tot felul de încurcături având la baza aventuri amoroase. IubeÈ™te uÈ™or È™i uită aparent uÈ™or. Fetele profită de naivitatea lui È™i-l împing spre tot felul de lucruri necugetate.
     Cititorul este uÈ™or, uÈ™or prins în dilemă: este Clyde vinovat de ceea i se întâmplă sau este doar un învins al sorÈ›ii, bătut de vânt spre nenorociri. Este el copilul care nu ascultă de îndrumările înÈ›elepte ale părinÈ›ilor È™i ale societății sau este victima ce luptă să scape de principiile mărginite ale timpurilor lui?
     Vedem în O tragedie americană o altă Americă față de aceea a eroilor din filmele hollywood-iene. Nu este o È›ară în care omul este liber să facă ce doreÈ™te, ci o È›ară care a copiat întru-totul modelele vechii Europe. Societatea îi marginalizează pe cei săraci È™i îi acceptă în cercurile înalte doar pe cei înstăriÈ›i. Procesele sunt influenÈ›ate de apartenenÈ›a la anumite partide politice È™i de apropiatele alegeri, iar juraÈ›ii ascultă vocea străzii È™i nu cea a raÈ›iunii.
     Nu degeaba Dreser a fost acuzat de afinități comuniste iar romanele sale au fost publicate cu greu în Statele Unite unde editurile aparÈ›iuneau conservatorilor È™i puritanilor.
     Un roman-frescă al Americii, o carte tragică, inspirată se pare dintr-o crimă banală, dar care loveÈ™te adânc în visul American È™i în miÈ™cările religioase. PuÈ›in parcă prea lungă (poate e È™i normal, pentru a-È™i atinge scopul), ultimul volum din cele trei l-am parcurs cu sufletul la gură È™i încercam È™i eu să-mi dau seama, raÈ›ional, dacă Clyde a fost sau nu un criminal.
     Vă invit să citiÈ›i o mare capodoperă a începutului de secol XX, È™i îi acord nota 4,5. Din aceeaÈ™i epocă vă recomand È™i CaracatiÈ›a lui Frank Norris, pe care o găsiÈ›i în magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker