CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Maeștrii afacerilor online - John Middleton
Editura Meteor Press, 2010
     Apărută în Colecția Capital, această carte este un mini-dicționar al oamenilor pe care autorul i-a considerat importanți pentru dezvoltarea afacerilor online, așa cum erau ele la nivelul anului 2006, când a fost editată pentru prima oară la Londra.
     Printre cele 40 de persoane prezentate, regăsim nume celebre precum Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Jim Clark, fondator al Netscape și Silicon Graphics, Michael Dell, fondatorul companiei cu același nume, Dell, Carly Fiorina, cea care a ghidat compania Hewlett-Packard să fuzioneze cu Compaq, Bill Gates, care nu mai are nevoie de prezentări, Andy Grove, fondator Intel, Jonathan Ive, cel care a asigurat companiei Apple celebritatea de azi, Paul Mockapetris, creatorul DNS-urilor, Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, Jeff Papows, fost CEO la Lotus, Alvin Toffler autorul bestseller-ului Al treilea val, Linus Rorvalds, creatorul sistemului de operare Linux, Meg Whitman, CEO la eBay și Niklas Zennström, fondator alături de Janus Friis al companiei Skype, și omul din spatele KaZaA. Alături de aceștia regăsim și o întreagă pleiadă de viitorologi, scriitori, jurnaliști, care s-au întrecut în a găsi substanța afacerilor online și a le prezice viitorul. Unii au nimerit cu prezicerile destul de bine, alții mai puțin.
     Despre fiecare nume aflăm motivul pentru care sunt destul de celebrii pentru a fi incluși în această carte, suntem surprinși cu câte un citat memorabil și o cu evaluare critică asupra activității sale. Nu lipsește bibliografia și conexiunile cu celelalte nume din carte.
     Informațiile sunt destul de sumare, cartea fiind mai mult pentru dezvoltarea culturii generale, decât pentru a găsi idei prețioase (cel puțin pentru mine care am și eu o mică afacere pe net); pe sistemul, uite ce idei geniale au avut acești oameni, oare noi cum de nu ne-am gândit. Și pentru ca să atragă mai mult cititorii în prima parte este prezentat impactul pe care mediul online îl are asupra economiei și al procesului de globalizare: mai puțină stabilitate la locul de muncă, dar prețuri mai mici la produse, mutarea comunicării pe chat, libertate mai mare dar prizonieri ai calculatoarelor ș.a.m.d.
     În ultima parte regăsim patru studii de caz al unor afaceri celebre, de fapt niște scurte povestiri, o lista cu circa 50 de recenzii ale unor cărți importante pentru afacerile online (mie partea asta mi s-a părut cea mai reușită pentru că îți dă posibilitatea de a avea un punct de pornire către alte cărți de calitate) și un glosar de termeni specifici.
     Un dicționar-ghid pe care-l recomand pentru dezvoltarea culturii generale, dar care se simte că a copiat formatele altor cărți. Autorul a încercat să adune prea multe informații pe prea puține pagini, subiectele din carte putând fi tratate mult mai bine. Se simte pregătirea în domeniul economic al autorului și încercarea acestuia de a pătrunde în mediul online. Pentru reușită acord nota 4.
Crystian   
 
 
Camera 13 - Edgar Wallace
Editura Karo Tour,
     Am citit-o pe nerăsuflate! De mult nu am mai citit un roman poliţist cu atâta plăcere. Pe când crezi că ai în faţă întreaga scenă a acţiunii, Edgar Wallace te uimeşte şi schimbă radical lucrurile. Şi o ţine tot aşa până la ultima pagină... Cartea este plină de indicii, dar nu şti de fapt care este scopul final: faci tot timpul noi scenarii. Personajele negative le cunoşti încă de la primele capitole, dar acest lucru îţi ridică şi mai multe semne de întrebare.
     Johnny este un puşcăriaş, închis pe nedrept, spune el, pentru că ar fi trucat un cal la curse. A intrat în puşcărie ca urmare a unui complot pus la cale de către tânărul Jeff Legg, pentru a-l despărţi de Mara. Nu pentru că ar fi fost gelos, ci pentru a scăpa de unul dintre cei mai mari dușmani ai tatălui său, Emmanuel Legg. Mai mult, și tatăl Marei era pe lista neagră, alături de Johnny. Toţi de la primul până la ultimul o gaşcă de răufăcători.
     Tatăl Marei, Peter Kane este banditul clasic care încearcă să devină un om curat şi să iasă din afaceri. De trecutul său ştiu doar poliţiştii, care însă nu au reuşit să-l prindă cu adevărat niciodată. Şi mai ştiu foştii amici, care acum fie îi sunt duşmani, cum este Emmanuel Legg, fie prieteni.
     Jeff Legg, profită de faptul că aproape nimeni nu-i cunoaşte identitatea, şi dându-se drept un maior canadian intră în graţiile dușmanului lui, Peter Kane. Atât de bine își joacă rolul, încât Peter Kane îşi mărită fata după el. Pentru a fi sigur de reuşită, Jeff Legg, îşi trimite adevărata soţie, Lila, să se angajeze ca servitoare la casa lui Peter Kane.
     La o zi după ieşirea din închisoare, Johnny, îi face o vizită lui Peter Kane. Nu mare îi mirarea când aude că Mara tocmai s-a căsătorit cu maiorul canadian. Dar şi mai uimit este când îl vede pe maior şi îşi dă seama de adevăratul complot pus la cale împotriva lor, de către Jeff.
     Toate acestea ne sunt dezvăluite în primele două capitole... şi o ţine tot aşa încă treizeci. Trebuie să o citiţi, pentru că merită!
     Îi ofer nota 4,5 pentru seara minunată petrecută lecturând-o. Nu maxim pentru că Edgar Wallace a insistat prea mult asupra unor indicii care mi-au sugerat în cele din urmă sfârşitul cărţii. (Poate am citit prea multe romane poliţiste :-) )
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker