CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Romantica - Dragoste la prima vedere
Editura Hiparion, 2002
     Nu are autor... cel puÅ£in eu nu l-am găsit. Este o frumoasă povestioară de dragoste în stil Sandra Brown, pe care o citeÈ™ti într-o după amiază de primăvară ca să-È›i mai răcoreÈ™ti sufletul după muncă. Mult mai bine decât să te uiÈ›i la telenovele. Și este într-un singur episod.
     Helen Hartmann, o femeie de bani gata, nu are de lucru È™i îl trimite pe soÈ›ul ei, Rick, să o viziteze pe buna sa prietenă, Katrin, în timpul unui sejur la München. Nu o vizitase de de foarte mult timp È™i astfel vroia să-È™i spele păcatele.
     Rick o cunoaÈ™te pe Katrin într-un moment mai delicat: tocmai părăseÈ™te casa cu grădină È™i se mută într-un apartament mai ieftin, iar băiatul ei Andy se află pe patul de spital. TristeÈ›ea îi sporeÈ™te frumuseÈ›ea nativă în ochii lui Rick care se îndrăgosteÈ™te pe nesimÈ›ite de ea. Și invers.
     Micile atenÈ›ii È™i ajutorul dat de Rick pentru a trece peste greutăți, duce încet încet la o relaÈ›ie între cei doi. ÃŽntâlnirile alternează cu scurte despărÈ›iri cauzate de Andy care este ferit de noua relaÈ›ie a mamei lui. Pentru a fi mai aproape, Rick închiriază o mică cabană în apropiere, pe malul unui lac. Aici el poate să-È™i scrie noua carte È™i să se întâlnească cu Katrin într-un peisaj mai mult decât romantic.
     ÃŽntre timp Helen petrece la propriu într-o staÈ›iune balneară din Pădurea Neagră, fără a È™ti ce se petrece în München. Dar sejurul se termină È™i se hotărăște să-i facă o vizită surpriză soÈ›ului infidel. Apare È™i Phil, tatăl lui Andy, fostul iubit al Katrinei, cu gânduri serioase pentru reînnodarea relaÈ›iei.
     Apoi începe nebunia, un accident grav de maÈ™ină, orbire, operaÈ›ii, încercări disperate, remuÈ™cări, un alt adulter, un divorÈ›, o carte nouă È™i un final fericit într-un peisaj tipic german în care banii È™i oamenii de rând intră în conflict.
     După cum am spus, o poveste romantică pentru un asfinÈ›it într-o seara de primăvară pe terasă. Fără dureri de cap, fără stres È™i fără autor. Dar pentru că îi lipseÈ™te È™i pasiunea îi acord doar nota 3. Tipic german.
Crystian   
 
 
O tragedie americană - Theodore Dreiser
Editura Minerva, 1973
     Apărut în colecÈ›ia Biblioteca pentru toÈ›i, romanul lui Dreiser urmăreÈ™te destinul tragic al unui tânăr american, Clyde Griffiths. Născut într-o familie de predicatori, ce cântau pe străzi pentru a strânge banii necesari întreÈ›inerii unei misiuni creÈ™tină (un fel de cerÈ™etorie mascată), acesta încearcă pe tot parcursul vieÈ›ii sale să scape de destinul tragic pe care i la urzit soarta È™i să ajungă la bogăția simbolizată de unchiul acestuia, un mare fabricant de gulere pentru cămăși.
     Caracterul slab È™i needucat în ale vieÈ›ii, pe de o parte, È™i farmecul personal înnăscut, pe de alta, îl împinge uÈ™or în tot felul de încurcături având la baza aventuri amoroase. IubeÈ™te uÈ™or È™i uită aparent uÈ™or. Fetele profită de naivitatea lui È™i-l împing spre tot felul de lucruri necugetate.
     Cititorul este uÈ™or, uÈ™or prins în dilemă: este Clyde vinovat de ceea i se întâmplă sau este doar un învins al sorÈ›ii, bătut de vânt spre nenorociri. Este el copilul care nu ascultă de îndrumările înÈ›elepte ale părinÈ›ilor È™i ale societății sau este victima ce luptă să scape de principiile mărginite ale timpurilor lui?
     Vedem în O tragedie americană o altă Americă față de aceea a eroilor din filmele hollywood-iene. Nu este o È›ară în care omul este liber să facă ce doreÈ™te, ci o È›ară care a copiat întru-totul modelele vechii Europe. Societatea îi marginalizează pe cei săraci È™i îi acceptă în cercurile înalte doar pe cei înstăriÈ›i. Procesele sunt influenÈ›ate de apartenenÈ›a la anumite partide politice È™i de apropiatele alegeri, iar juraÈ›ii ascultă vocea străzii È™i nu cea a raÈ›iunii.
     Nu degeaba Dreser a fost acuzat de afinități comuniste iar romanele sale au fost publicate cu greu în Statele Unite unde editurile aparÈ›iuneau conservatorilor È™i puritanilor.
     Un roman-frescă al Americii, o carte tragică, inspirată se pare dintr-o crimă banală, dar care loveÈ™te adânc în visul American È™i în miÈ™cările religioase. PuÈ›in parcă prea lungă (poate e È™i normal, pentru a-È™i atinge scopul), ultimul volum din cele trei l-am parcurs cu sufletul la gură È™i încercam È™i eu să-mi dau seama, raÈ›ional, dacă Clyde a fost sau nu un criminal.
     Vă invit să citiÈ›i o mare capodoperă a începutului de secol XX, È™i îi acord nota 4,5. Din aceeaÈ™i epocă vă recomand È™i CaracatiÈ›a lui Frank Norris, pe care o găsiÈ›i în magazinul online CrysSoft Euroalia.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker