CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Empire Falls - Richard Russo
Editura Univers, 2007
     Ironia sorÈ›ii, acesta ar putea fi după mine subtitlul acestui roman. AcÈ›iunea se petrece într-un mic orășel din America, cu nume predestinat Empire Falls. (Ei da, È™i eu mă aÈ™teptam la altceva când am cumpărat cartea, împreună cu ziarul Cotidianul, cu câțiva ani în urmă.)
     OraÈ™ul cunoaÈ™te o perioadă de înflorire datorită fabricilor conduse de către familia Whiting. Ultimul descendent însă este mai slab de înger È™i afacerile se duc odată cu apa care inundă în mod repetat fabricile. Iar ca să pună capac își zboară creierii lăsând în urmă o văduvă cu un copil infirm. Odată cu falimentul fabricilor începe să moară È™i oraÈ™ul Empire Falls.
     ÃŽn acest context, Richard Russo ne prezintă familia Roby. Miles este È™eful restaurantului Empire Grill, închiriat de la văduva Whiting. El se luptă să È›ină restaurantul pe linia de plutire, în speranÈ›a că undeva în viitor va deveni proprietarul lui pe deplin. Este genul de om care nu poate să spună nu, de care profită toată lumea, bun la suflet È™i muncitor, dar care își È›ine închise în el toate frustrările È™i nemulÈ›umirile.
     David este fratele acestuia, opusul lui ca È™i fire, È™i joacă rolul de bucătar în restaurant. Urmează apoi Janine, soÈ›ia infidelă, în căutare de aventuri È™i de sex de calitate, plictisită de un soÈ› care vrea să fie de treabă È™i perfecÈ›ionist. GăseÈ™te omul ideal într-un antrenor de fitness (sau cel puÈ›in aÈ™a crede).
     Tick, fiica, este cea care îi seamănă întru totul lui Miles. Destinele celor doi evoluează, de altfel, în paralel pe tot parcursul cărÈ›ii.
     Intriga evoluează lent în timp. Autorul pune mult accent pe trăirile personajelor, decăderea oraÈ™ului fiind reflectată pe deplin în starea de disperare a acestora. Există puÈ›ine personaje superficiale care acÈ›ionează din instinct, cum ar fi tatăl lui Miles, Max, sau poliÈ›istul Jimmy Minty, însă È™i acestora Richard Russo le explică comportamentul.
     Dacă la început cartea pare cam monotonă (dacă vă plac cărÈ›ile de aventuri trebuie să vă È›ineÈ›i tari sau să nu vă apucaÈ›i de ea), pe măsură ce destinele personajelor se întretaie în moduri dintre cele mai neaÈ™teptate, apare È™i sentimentul că ceva se va întâmpla. Iar sfârÈ™itul este pe măsură: toată diperarea acumulată a oraÈ™ului, reflectată prin personaje, erupe... nu vă spun mai mult, decât că a obÅ£inut premiul Pulitzer. Eu îi ofer nota 4,3, poate voi mai mult sau mai puÈ›in.
Crystian   
 
 
Cum să faci avere - Donald J. Trump
Editura Curtea Veche Publishing, 2012
     Aceasta este prima carte dintr-o serie ce are pe copertă numele È™i chipul lui Donald Trump È™i este dedicată tuturor celor care caută un punct de pornire pentru a scăpa de statutul de salariat È™i a face avere, prin diverse modalități. DeÈ™i Donald Trump apare pe copertă, acesta nu a scris decât un capitol, în care-È™i laudă realizările È™i ne spune lucruri banale de genul: să facem totul cu pasiune, să fim buni negociatori, să ne asumăm riscuri È™.a.m.d. Autorii sunt de fapt John R. Burley, J.J. Childers, Dr. Gary W. Eldred, Dr. Michael E. Gordon, Richard Parker, Philip A. Springer È™i Marshall Sylver.
     Fiecare dintre aceÈ™tia È™i-a republicat aici fie câte un articol, fie un capitol dintr-o carte proprie, fie un rezumat al altei lucrări. Până la urmă realizezi că această carte este o antologie, destul de reuÈ™ită în cele din urmă. Meritul ei este că îți arată că prosperitatea poate începe din mai multe direcÈ›ii È™i în mai multe domenii (licite bineînÈ›eles).
     Prima parte se ocupă de pregătirea psihică a candidatului la prosperitate. Aici se pune accentul pe mentalitatea succesului È™i pe obiceiurile pe care trebuie să le adopÈ›i pentru a reuÈ™i să acumulezi avere. Nu te trimite să-È›i cumperi televizor sau frigider în rate È™i să faci cumpărături la Paris, ci să scapi de datorii, să pui bani deoparte pe care apoi să-i înmulÈ›eÈ™ti. Te învață cum să-È›i formezi o viziune, să atragi oamenii de valoare de partea ta pentru a face o echipă È™i cum să devi o persoană organizată È™i care vede oportunitățile acolo unde alÈ›ii văd doar probleme È™i criză.
     Cea mai interesantă parte, din punctul meu de vedere este cea destinată antreprenoriatului. Cum faci dacă vrei să deschizi o firmă, dar habar nu ai în ce domeniu? Michal E. Gordon ne descrie cum a ajutat-o pe soÈ›ia lui să facă această alegere È™i cum a condus-o pe drumul către succes, construind afacerea pas cu pas. Un capitol din această parte este destinat celor care doresc să achiziÈ›ioneze o firmă existentă.
     Următoarea parte este jalnică... Să vezi măi nene calcule peste calcule cum creÈ™te piaÈ›a imobiliară È™i cum, chiar dacă iei împrumut de la bancă È™i nu câștigi nimic din închiriere È™i întreÈ›inere, până la urmă tot bogat vei fi datorită creÈ™terii valorice a imobilelor... Din fericire cartea a apărut la noi după debutul crizei. Varianta în limba engleză a fost tipărită prin 2007 È™i pregătită mai devreme. TotuÈ™i mai găseÈ™ti È™i niÈ™te sfaturi utile È™i de bun gust pentru cei temerari în domeniu.
     Urmează apoi o parte destinată investiÈ›iilor la bursă, unde nu mă bag pentru că nu este domeniul meu, dar poate unii o vor găsi interesantă, iar ultima parte se adresează celor care după ce acumulează ceva capital vor să È™tie cum să-l păstreze È™i eventual să-l înmulÈ›ească prin instrumente de economisire È™i investiÈ›ii sigure.
     Fiind mai mulÈ›i autori, regăseÈ™ti în carte tot felul de sfaturi contradictorii, gen investeÈ™te în imobiliare versus fereÈ™te-te de imobiliare (acesta din urmă a avut dreptate), investeÈ™te la bursă versus nu pierde banii la bursă. Cine are dreptate È™i cine nu... rămâne să stabilească fiecare după ce citeÈ™te cartea È™i după propriul lui domeniu de interes.
     Cartea È™i seria din care face parte se găseÈ™te la chioÈ™curile de ziare împreună cu revista Capital, de-a lungul anului 2012. Eu îi acord nota 4,0 pentru informaÈ›iile interesante regăsite în carte È™i o recomand celor care vor să înceapă de undeva... dar treceÈ›i conÈ›inutul prin filtrul propriei raÈ›iuni.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker