CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Justițiarul - Vânătoare sângeroasă în Philadelphia - Don Pendleton
Editura Tinerama, 2002
     Droguri, crime, arme, mafioÈ›i È™i bani. MulÈ›i, mulÈ›i bani. Păcat că apare JustiÈ›iarul să tulbure apele.
     Citind această carte, aveam sentimentul că mă uit la un film de pe ProTV difuzat noaptea târziu: într-o lume condusă de mafie apare un tip rău de tot, care nervos pe toată lumea ucide în stânga È™i în dreapta pentru... nici nu mai contează pentru ce, atâta timp cât numărul gloanÈ›elor, al grenadelor È™i rachetelor întrece numărul de secunde al filmului.
     Mack Bolan, sau mai scurt JustiÈ›iarul, este rugat de către prietenul său Harold Brognola, numărul unu din Justice Departament, să urmărească un avocat celebru, Abie Morgan. Astfel află că avocatul se întâlneÈ™te cu un mafiot, la ceas de noapte, pentru a pune la cale niscai afaceri dubioase cu mulÈ›i bani.
     Cum altfel, JustiÈ›iarul le strică întâlnirea celor 2, omorând vreo duzină de bodygarzi È™i pune mâna pe avocatul murdar, pe care-l predă pe mâna CIA-ului. CIA, È™i nu FBI, pentru că afacerile avocatului se pierdeau prin Israel È™i Orientul Mijlociu, depășind ganiÈ›ele SUA.
     Mergând pe firul dovezilor, JustiÈ›iarul, află că are de a face cu o reÈ›ea foarte bine pusă la punct, formată din mafioÈ›i, avocaÈ›i, judecători È™i până sus la unul din oamenii preÈ™edintelui, ce obÈ›inea banii din droguri È™i alte afaceri murdare, È™i îi trasferau apoi în Orientul Mijlociu pentru a finanÈ›a o afacere mult mai mare legată de traficul de arme.
     Cu astfel de oameni e clar că nu poÈ›i acÈ›iona pe căi legale, aÈ™a că JustiÈ›iarul ia Philadephia de la un capăt la altul È™i se apucă să facă curățenie, într-o noapte. Armele, grenadele, rachetele, toate intră în acÈ›iune È™i crează panică È™i haos.
     ReÈ›eaua se trezeÈ™te brusc la viață È™i pun la cale prinderea JustiÈ›iarului, cu ajutorul poliÈ›iei, al FBI-ului È™i al ucigaÈ™ilor plătiÈ›i. Vor reuÈ™i oare?
     Pentru cei care apreciază acest gen de lectură, probabil că este o carte super tare. Din păcate eu nu pot să-i dau decât nota 2 pentru lipsa de suspans, povestea simplistă È™i numărul mult prea mare de crime fără rost. Putea È™i el să-i predea autorităților, după ce a făcut curățenie în justiÈ›ie.
Crystian   
 
 
Dragostra nu moare - Maitreyi Devi
Editura Amaltea, 1999
     ÃŽn anul 1928 Mircea Eliade primeÈ™te o bursă de studii în India din partea Maharajahului de Kassimbazar, un "miliardar hotărât să-È™i risipească averea" prin "pomana dirijată È™i crearea unui birou de împărÈ›it ajutoare pentru oamenii de È™tiință". Despre călătoria până în India È™i primele lui impresii despre acestă È›ară puteÈ›i citi mai multe în volumul Biblioteca Maharajahului apărut la Editura Garamond.
     Spre sfârÈ™itul anului 1929, după ce suferă de malarie È™i este internat într-un spital local, Mircea Eliade se mută în casa lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, decan al Universității din Calcutta. Aici o întâlneÈ™te pe Maitreyi, fiica filosofului pe care o priveÈ™te la început ca pe o curiozitate orientală, dar cu timpul între cei doi se naÈ™te o dragoste profundă. Din păcate, conflictele culturale duc la despărÈ›irea forÈ›ată a celor doi, la 30 septembrie 1930.
     ÃŽn anul 1934, Eliade publică cartea cu titlul
Maitreyi, în care relatează povestea de dragoste trăită, puțin stilizată și cu un final modificat pentru a crește intensitatea trăirilor și valoarea literară.
     DeÈ™i, în decursul anilor aude zvonuri că s-ar fi scris o carte cu È™i despre ea, abia în 1972 Maitreyi Devi află până unde a mers Mircea Eliade cu detaliile (sau cu imaginaÈ›ia) È™i se hotărăște să dea o replică scriind propria sa versiune a întâmplărilor în
Dragostea nu moare, Na Hanyate în Bengali.
     Vă recomand să citiÈ›i toate cele trei cărÈ›i în ordinea apariÈ›iei lor, pentru a descoperi pas cu pas, povestea de dragoste È™i urmările ei, pentru că în Dragostea nu moare, anul 1930 nu ocupă decât prima parte. Următoarele trei părÈ›i prezintă continuarea, amprenta pe care dragostea lui Mircea Eliade a lăsat-o asupra lui Maitreyi. O să rămâneÈ›i surprinÈ™i mai întâi de diferenÈ›ele de abordare dintre cele două cărÈ›i. AceeaÈ™i poveste, aceleaÈ™i întâmplări, dar văzute din unghiuri total diferite. Iar sfârÈ™itul... e total neaÈ™teptat. (AtenÈ›ie, È™i Maitreyi l-a modificat, dar reflectă realitatea, fiind scris cu ajutorul simbolurilor, ne spune ea mai târziu într-un interviu.)
     Adevărul despre povestea de dragoste dintre cei doi mari scriitori... se află probabil prins undeva la mijloc È™i poate fi citit printre rânduri.
     Mi-au plăcut mult toate cele trei cărÈ›i È™i le-am citit cu sufletul la gură. Un singur lucru m-a supărat la
Dragostea nu moare: faptul că nu toți termenii bengalezi sunt traduși în glosarul de la sfârșitul cărții, motiv pentru care îi acord doar nota 4,5.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker