CrysSoft Literatisia - ultima carte pe care am citit-o
 CATEGORII
Roman de aventuri
Poliţiste
De spionaj
Umor
Dezvoltare personală
Contemporani
Clasici
Business - Economie
De dragoste
Capă şi spadă
Istorie
Război
Enciclopedii - Dicționare
Horror
Ficțiune
 VIZITATORI
Adaugă comentariu
Cameleonul - William Diehl
Editura RAO, 2008
     Este celebru în lumea animalelor pentru capacitatea s-a extraordinară de a-È™i adapta culoarea pielii după mediul înconjurător. Poate părea ceea nu este È™i este ceea ce nu pare.
     ÃŽn aceste condiÈ›ii nu este de mirare că pe urmele lui, a spionului Cameleon, este pus cel mai celebru spion-jurnalist O'Hara, însoÈ›it de către băgăcioasa reporteriță TV, Eliza Gunn. O cursă contra cronometru, pentru 250 000 de dolari È™i È™ansa de a rămâne în viață la urmă.
     Totul a pornit de la niÈ™te evenimente, aparent fără legătură între ele: explozia unei maÈ™ini Aquila 333, cea care ar fi trebuit să revoluÈ›ioneze automobilul aÈ™a cum îl cunoaÈ™tem noi; distrugerea unei platforme petroliere, Thoreau, aflată la nord-vest de coasta Alaskăi; È™i moartea lui Eddie Wolfnagle, un pungaÈ™ care a furat planurile unei staÈ›ii de pompare de pe o platformă. ÃŽn spatele tuturor acestor evenimente tragice: oamenii Cameleonului!
     Lumea internaÈ›ională a spionajului ni se dezvăluie aÈ™a cum nu am mai cunoscut-o până acum: elita în slujba domeniului privat. Fără graniÈ›e È™i fără reguli, ne poartă prin toată lumea, din Alaska, în Japonia, în Marea Caraibelor. AgenÈ›i adormiÈ›i, agenÈ›i activi, criminali profesioniÈ™ti toÈ›i într-un Joc, fără limite legislative sau materiale. Arte marÈ›iale, urmăriri, deghizări, infiltrări È™i nu în ultimul rând clanuri mafiote, toate se regăsesc în cartea lui William Diehl.
     Dar de ce ne lovim la fiecare pas de petrol... de platforme petroliere... de companii petroliere... experÈ›i în petrol... zăcăminte petrolifere...? Doar citind această carte de excepÈ›ie puteÈ›i afla!
     Pentru un thriller exploziv, care îl lasă pe cititor înmărmurit în final, îi ofer nota 4,5.
Crystian   
 
 
Morții vii - David Bolchover
Editura CODECS, 2006
     M-am înÈ™elat când am cumpărat această carte: "crudul adevăr despre viaÈ›a de birou". Mă aÈ™teptam să citesc despre oameni ca mine: "rupÈ›i de lume, duÈ™i dintre noi". Adică stai pe scan zi È™i o parte din noapte, fără sâmbete, fără duminici, fără concedii ani de zile, faci febră musculară când ieÈ™i la o plimbare de o jumătate de oră, ai în cap numai planuri de dezvoltare È™i eÈ™ti într-o continuă căutare de soluÈ›ii la probleme È™i ai vrea să te îmbogățeÈ™ti într-o zi de la o idee genială. Nu mai ai timp să socializezi, să ieÈ™i cu prietenii la o bere...
     Nu, nu este vorba despre specia aceasta de sclavi ai muncii legaÈ›i de scan. Este vorba despre cei care stau doar 8 ore pe scaun, obligaÈ›i, nu de nevoie, au concedii, socializează, merg în concedii pentru că au bani destui ce să mai vorbim despre concedii medicale pentru motive presupuse. Trimit toată ziua mailuri cu bancuri È™i poze deochiate, stau pe messenger È™i au cele mai tari pagini pe siturile de socializare, ba își critică firma pe câte un blog să fie în trend, că de... au timp È™i se plictisesc de mama focului. Se zice că unul chiar a murit de plictiseală în timp ce era la birou È™i nu a observat nimeni zile întregi... Unii chiar au timp să-È™i pună pe net partidele de amor cu colegele de birou...
     David Bolchover a făcut parte dintre aceÈ™tia o bună bucată de vreme, de unde s-a È™i inspirat pentru a scrie cartea de față. A numit această categorie
Morții vii. Plătit să stai degeaba. Unde? În multinaționale, corporații, în general, în zona de mijloc printre funcționari sau în departamente făcute să dea bine și fără nici o utilitate. Și mai este o categorie... pe la stat... că de aia îi și spune "stat"...
     ÃŽncă în România e greu să-È›i imaginezi aÈ™a ceva, dar cică prin Marea Britanie, de atâta plictiseală au început să renunÈ›e la job-urile călduÈ›e È™i să devină întreprinzători... fraierii nu È™tiu ce îi aÈ™teaptă :)
     O carte captivantă, bine documentată. Unui manager îi È™i arată cum îi poate depista pe aceÈ™ti pierde-vară din firma lui È™i cum poate scăpa de ei. Am citit mai mult de jumătate din ea dintr-o răsuflare. Mi-am adus aminte că am întâlnit È™i eu o groază de astfel de oameni, foarte ocupaÈ›i... o oră, poate două pe zi, o zi, poate două pe lună. Cunosc un caz în care persoana în cauză angajează lunar două zile un specialist să-i facă treaba! Incredibil!
     Dar au venit È™i concluziile È™i iar am fost dezamăgit: corporaÈ›iile vor fi scuturate din temelii de concurență, adică de micii întreprinzători, È™i de voie de nevoie vor trebui să scape de această pleavă. Să fim serioÈ™i! Pe ce lume trăieÈ™te David Bolchover? Poate nu È™tie că dispar micii întreprinzători omorâți pe bandă rulantă de avalanÈ™a de legi, făcute de state È™i UE cu consultanță de la corporaÈ›ii. Apare un domeniu în care microîntreprinderile pot concura o corporaÈ›ie... nici o problemă, apare în scurt timp È™i legea care impune niÈ™te reguli noi... vezi doamne să ajute populaÈ›ia, să păzească mediu È™.a.m.d.! Despre ce concurență vorbeÈ™te?
     Una cu alta, o carte interesantă... păcat că cine ar trebui să o citească, probabil o vor ignora total. Pentru subiectul ales È™i pentru documentare îi acord nota 4,1. O carte bine scrisă.
Crystian   
Pagina anterioară      Pagina următoare

eXTReMe Tracker